x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cartile si autorii care au rupt gura targului

Cartile si autorii care au rupt gura targului

03 Ian 2005   •   00:00

CULTURA/MASS-MEDIA
TOP - Best-seller-urile anului 2004, succesele lui 2005 Anul 2004 a fost unul bun pentru carti. O spun editorii din Romania, o spun si cei din afara granitelor. O trecere in revista cat mai obiectiva.
MIRUNA MIHALCEA, SEBASTIAN S. EDUARD

OFERTA. Targurile de carte au fost la inaltime si in 2004. Reducerile acordate au atras in numar mare cititorii
Ca in fiecare an, autorii au incercat sa dea tot ce-au avut mai bun, iar editorii s-au straduit din rasputeri sa faca din produsul literar unul comercial si foarte usor digerabil. Doar a devenit evident ca intr-o era atat de tehnologizata si plina de o groaza de oportunitati si variante de petrecere a timpului liber precum e era noastra, a face publicul sa cumpere o carte e o adevarata arta.

VARIETATE. Asa ca autorii impreuna cu editorii lor au scos la-naintare oferte care mai de care mai atragatoare si mai diverse, de la opere de fictiune, nonfictiune, memorii, pana la biografii inedite precum aceea care aduce o noua perspectiva asupra vietii private a lui William Shakespeare. Din pacate insa, unele din ele n-au apucat sa fie rasfoite de altcineva in afara de editori sau de autorii insisi, in timp ce altele au fost citite prin mai toate colturile lumii.

MANIE. Cateva dintre titlurile anului 2004 nu numai ca si-au gasit fani in cele patru zari, dar se poate spune ca au dat nastere unor adevarate manii. Exemplele sunt cu nemiluita, iar unele au fost de-a dreptul izbitoare ca impact public. "Codul lui Da Vinci" a reusit sa revolutioneze o lume intreaga, neutralizand dezaprobarea vehementa care venea din partea criticilor, a istoricilor si a specialistilor in domeniul cu care Dan Brown a "cochetat" in romanul sau.

S-au vandut milioane de volume, s-au scris pagini intregi in presa despre autor si subiectul cartii, iar cota de cerere continua inca sa fie foarte ridicata. Imprimat in peste 17 milioane de exemplare, dintre care 10 milioane pentru Statele Unite, "Codul lui Da Vinci" se afla de 90 de saptamani pe primele locuri in topul vanzarilor alcatuit de New York Times. In topul realizat de Washington Post pe 2004, nu numai ca acest roman ocupa prima pozitie, dar a ridicat si alte trei romane precedente ale lui Dan Brown. De altfel, cartile scrise anterior de Dan Brown se vand foarte bine si in Marea Britanie, Australia si Franta.

Dupa ce s-a declarat stupefiat de succesul cartii sale, autorul, pana atunci un necunoscut, pastreaza tacerea. In varsta de 39 de ani, el s-a retras in New Hampshire pentru a-si scrie cel de-al cincilea roman, asteptat in vara sau toamna anului viitor.

ECRANIZARI. Mereu in cautare de idei, Hollywood-ul nu putea sa ignore succesul cartii. Dupa ce au obtinut, nu fara eforturi, drepturile de ecranizare, studiourile Columbia Pictures i-au incredintat lui Ron Howard misiunea de a regiza adaptarea. Filmarile sunt prevazute sa inceapa in primavara viitoare, iar lansarea filmului va avea loc in mai 2006. Tom Hanks va interpreta personajul principal.

Alt autor cu condei comercial este J.K. Rowling, celebra creatoare a povestii micului vrajitor Harry Potter. Nu numai ca volumele s-au vandut ca painea calda, dar au dus si la ecranizari devenite celebre si care au umplut si ele buzunarele responsabililor cu "drepturile de autor". Volumul sase este asteptat in vara lui 2005, dar pe Amazon.com sunt deja cateva zeci de mii de cititori care tin sa-si rezerve o carte.

POLITICHIE. Anul 2004 a fost si un an teribil de generos in ce priveste subiectele politice. Nu putini sunt autorii americani care si-au conectat antenele la febra miscarilor din acest plan, iar publicul a devorat pur si simplu carti precum "America (The Book)" a lui Jon Stewart, "The Family" a lui Kitty Kelley, "Against All Enemies" a lui Richard Clarke sau "The Price of Loyalty" a lui Ron Suskind. Iar "My Life" a lui Bill Clinton, in care fostul presedinte se autodezvaluie, cu bune si cu rele, a facut furori in randul publicului. Ca si "The Plot Against America" a lui Philip Roth, un roman de istorie inchipuita, care a reusit sa detroneze la capitolul vanzari ceea ce parea cel mai acid roman anti-Bush, "Checkpoint" al lui Nicholson Baker. In sfarsit, unul din autorii-surpriza care si-au adjudecat publicul cititor a fost insusi Guvernul american, care a scos pe piata "The 9-11 Comission Report", o "dare de seama" asupra unuia din cele mai nefericite momente din istoria americanilor. Cartea s-a vandut in milioane de exemplare si titlul a fost nominalizat la National Book Award.

ROMANIA. Piata romaneasca acuza si ea "Socul Dan Brown". Aparut si la noi, "Codul lui Da Vinci" este una dintre cele mai bine vandute carti din Romania. "Cred ca nu exagerez daca voi numi anul editorial 2004 «anul Dan Brown»", este de parere dl Ovidiu Enculescu, Director General al Grupului Editorial RAO. "Romanul «Codul lui Da Vinci», cat si «Ingeri si demoni» sunt in toate topurile de vanzari inca de cand au aparut si, daca imi e permisa o previziune, vor mai fi tot acolo si in anul 2005". "Cred ca memoriile lui Bill Clinton vor fi un succes al anului 2005. De asemenea, mizam mult pe Ernesto Sabato, pe William Faulkner, pe cele doua romane Vila-Matas aflate in planul nostru pentru 2005", mai spune dl Enculescu.

Editura Humanitas a avut si ea cateva aparitii remarcabile in anul care a trecut. Doua romane ale lui Coelho - "Diavolul si domnisoara Prym" si "Manualul razboinicului luminii", "A face dragoste aproape perfect" - Bebe Mihaescu, "Usa interzisa" - Gabriel Liiceanu si "Jurnalul" Monicai Lovinescu (vol. 3) se afla printre cele mai citite carti ale unei edituri care, cu ocazia Targului Gaudeamus, a reusit sa ia premiul pentru "Cea mai reusita carte" ("Discernamantul modernizarii" - H.R. Patapievici).

MULT ECO. Polirom, o editura in continua ascensiune, vine sa ne aduca alte titluri bine vandute. "Misterioasa flacara a reginei Loana", de Umberto Eco, a fost lansata la Gaudeamus si a cucerit premiul presei pentru cea mai ravnita carte. Intr-un top al best-seller-urilor Polirom mai gasim un Umberto Eco, "Numele trandafirului", "Lolita" (V. Nabokov), "Bridget Jones: la limita ratiunii" (Helen Fielding) sau "Libertatea urii" (C.T. Popescu).

TOP 2004 INTERNATIONAL
  • "The Da Vinci Code", Dan Brown. Indicii despre o crima sunt lasate in operele lui Leonardo Da Vinci de la Muzeul Louvre.
  • "Angels & Demons", Dan Brown. Organizatie veche de sute de ani porneste un razboi impotriva Bisericii Catolice.
  • "The Five People You Meet In Heaven", Mitch Albom. In Rai, cinci persoane iti vorbesc despre viata.
  • "My Life", Bill Clinton. Fostul presedinte american vorbeste despre copilaria lui, despre casnicia cu Hillary, despre responsabilitatile si indatoririle unui presedinte, precum si despre scandalurile in care a fost implicat.
  • "The 9-11 Commission Report", Comisia Nationala de Studiere a Atacurilor Teroriste asupra Americii. Prezinta diverse perspective si comentarii despre atacurile de la 11 septembrie 2001.
  • "America (The Book)", Jon Stewart. Parodie.
  • "Harry Potter and The Order of the Phoenix", J.K. Rowling.
  • "Reading Lolita in Tehran", Azar Nafisi. Amintiri despre studente care citeau autori calsici in Iran.
  • "Against All Enemies", Richard Clark. Fost promotor al luptei antiteroriste acuza administratia Bush ca "a ratat sansa de a elimina Al-Qaeda".
  • "The Devil Wears Prada", Lauren Weisberger. Certuri cu seful din Iad al unui magazin de lux.
  • ×
    Subiecte în articol: arte dan