x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Căutările lui Ghilgameş

Căutările lui Ghilgameş

de Tudor Cires    |    27 Apr 2012   •   20:30
Căutările lui Ghilgameş

Ne-am intalnit, pe fuga, intr-o seara, la Luvru. Eu si Ghilgames. Zabovisem prea mult in camera sarcofagelor egiptene si in difuzoarele muzeului se auzea apelul pentru inchidere: “Va rugam sa va indreptati catre cea mai apropiata iesire...', eram indemnati. Dar noi nu vazusem inca salile ample cu bogatia de vestigii a Sumerului. A fost de ajuns o intelegere din priviri, cu supraveghetoarele postate in colturi si, in loc s-o pornim spre iesire, ne-am afundat in muzeu. In urma noastra usile se inchideau, sirul de supraveghetoarea se lungea, iar noi nu reuseam decat sa fotografiem, exponat dupa exponat, tot ce ne iesea in cale. 5.000 de ani de istorie.

In fata lui Ghilgames ne-am oprit. Cel de-al cincilea rege din dinastia postdiluviana ma privea cu ochi largi, strangand la piept un leu de piatra. Aproape ma hipnotizase. “Nu mai e timp!', m-a inghiontit cineva, “Hai, asteapta toti dupa noi!'. Am indreptat aparatul de fotografiat spre el – fara flash!, stiu bine regulile ­ si m-am indreptat spre urmatorul exponat. Click! click! Click! Acasa, abia, aveam sa ma reintalnesc cu ochii lui Ghilgames.

Dupa o vreme, am uitat de colectia mea de imagini sumeriene de la Luvru. Au ramas stocate undeva, pe un compact disc, asteptand o noua defilare. Mi-am amintit insa zilele trecute, cand l-am reintalnit pe Ghilgames. Nu, nu la Luvru. Nici in Sumer. Ci la Bucuresti. In Galeria Ana, pe Pangratti, langa televiziune. Era tanar si-n loc de leu strangea la piept un penel. Penelul de pictor. Ah! Si era foarte tanar. Si purta si alt nume – dar eu stiu ca el este Ghilgames! Dar numai ca sa-l recunoasteti, cand va fi sa-l intalniti, sa stiti ca i se spune Ammar Alnahhas. E sirian si, din tara lui cea ratacita-n durere, ne-a adus o revarsare sensibila de culori.

Cine e, cu adevarat, Ammar Alnahhas? Ar putea sa ne spuna, in cateva cuvinte, criticul de arta Marius Tita: “Oferta creativa a lui Ammar Alnahhas este plina de provocari culturale. Este o cautare intensa ­ talmacire si rastalmacire, a tanarului venit din Siria cu tot ce inseamna el, cu istoria vietii sale si cu formarea sa ca artist plastic. Cunoscut sferelor expozitionale din ultimul timp, ba chiar initiat in simezele bucurestene, Ammar este un personaj foarte sensibil si serios. Face totul cu maxima intensitate, propunerile sale sunt coerente si captivante. El ne propune sa reascultam epopeea de inalta spiritualitate a lui Ghilgames, rostita in toata legea, dar din perspectiva personajelor cel mai putin vizibile, desi au fost invocate chiar de facatorii de razboaie vestite peste toate veacurile. Femeile lui Ghilgames, expozitia de pictura din Bucuresti a lui Ammar Alnahhas, este aceasta cautare a nemuririi, a vietii fara de moarte, esenta celei mai vechi scrieri literare a omenirii. Arta lui Ammar Alnahhas este un mestesug al daruirii, cel daruit cu acest har cantandu-si gandurile, visele si inimaginabilele zbuciumari'.

×
Subiecte în articol: căutările lui ghilgameş