x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ce "invata" copiii din violenta tv

Ce "invata" copiii din violenta tv

29 Oct 2004   •   00:00

Rolul celor "sapte ani de-acasa" pe care ar trebui sa-l joace orice parinte in integrarea sociala a copiilor a fost detronat cu succes de media. Programele tv, jocurile pe calculator, muzica si publicatiile traseaza azi sabloanele comportamentale.

MIRUNA MIHALCEA

PUTERE. Batman, unul dintre "baietii invingatori"
Numitorul comun in "povestile" publice la care toti copiii au acces liber este violenta. Daca parintii sunt prea ocupati sa tina cu dintii de functia care pune pe masa painea de-a doua zi, exista totusi organisme care vegheaza la buna dezvoltare a noii generatii.

DESCOPERIRI. O organizatie din statul Oakland, SUA, tragea zilele trecute un semnal de alarma. Violenta domina in proportie de 90% cele mai vandute jocuri pe calculator, iar unul din cinci personaje care anima respectivele programe alege aceasta metoda pentru a rezolva "problemele". Acelasi studiu avertizeaza ca programele sportive, urmarite intr-un procent considerabil de tineri, sunt anuntate cu termeni ca "lupta", "atac" si "arme".

EFECTE. Studiul urmareste sa arate ce inteleg copiii si tinerii dupa ce urmaresc programele dedicate lor. Un sondaj efectuat pe un esantion de 1.200 de subiecti demonstreaza ca 3 sferturi ajung la concluzia ca barbatii, in general, sunt caracterizati de atribute ca "violent", iar doua treimi considera ca barbatii sunt caracterizati de nervozitate.

MESAJE. Baietilor li se impune sa fie "tari" si sa nu planga. Totusi studii, relativ la comportamentul copiilor, sustin ca si fetele, si baietii sunt inclinati spre dezvoltarea unor relatii personale stranse. Concluzia cercetatorilor este ca genul acesta de mesaje avanseaza o imagine falsa. Ca atare, adolescentii se abrutizeaza, conform "codului masculin" mediatic, iar adolescentele ajung sa se integreze cu greu in societate. Nu-i de mirare, avand in vedere ca in programele tv baietii "inving" mereu, in timp ce fetele sunt de cele mai multe ori ranite, intr-un fel sau altul.

PERICOLE. Un alt pericol vine din partea muzicii. Hip-hopul a adus in randul afro-americanilor statutul de vedete. In schimb, a stigmatizat rasa, caracterizandu-i reprezentantii ca pe "criminali", "pesti" si "banditi".
×
Subiecte în articol: arte