x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ce puteți vedea în această săptămână la Palatul Mogoșoaia

Ce puteți vedea în această săptămână la Palatul Mogoșoaia

de Magdalena Popa Buluc    |    13 Apr 2022   •   13:58
Ce puteți vedea în această săptămână la Palatul Mogoșoaia

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia găzduiește în perioada 11-17.04.2022, o serie de evenimente culturale la care publicul este invitat cu drag:

Galeria Parter găzduiește expoziția EUCLIDIAN BORDERLINES, artist Vásárhelyi Antal, curator Ana Negoiță.

Expoziția va fi deschisă până pe data de 2 mai 2022.

Spațiile geometrizate ale lui Vásárhelyi Antal expun o lume compusă, asamblată din module complexe, structuri vizuale hiperordonate care generează un univers imposibil, matematic sesizabil, construibil, dar imposibil de reperat in situ. Seria de suprafețe euclidiene reprezintă de fapt o  succesiune de peisaje, arhitecturi interioare, sisteme geometrice utopice care expun privitorul la un tip de interacțiune de lungă durată, constrângându-l să-și acomodeze printr-un proces temporizat privirea de la detaliu la ansamblu și viceversa.

Compozițiile sale, prin hisperorganizare, prin claritate, prin simetrie, pentru o mare parte dintre acestea, trimit privitorul la tipologii vizuale renascentiste. Acest lucru este augmentat de  prezență subtilă a unui tip de normare nobilă a volumelor, conform unei geometrii descrisă de o ecuație sacră.

Lucrările impun privitorului un tip de angajament vizual bazat pe descifrarea detaliului, facilitând demararea unui proces de căutare a algoritmului de bază care generează această hipercomplexitate  euclidiană a spațiilor din pictura lui Vásárhelyi Antal.

Ana Negoiță| curator

 

La Galeria Cuhnie,poate fi vizitată expozița de pictură MEDITAȚII ESTETICE ÎN LUMINA ÎNVIERII, organizată în colaborare cu Universitatea din București, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Departamentul de Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră și Cenaclul Sfântul Simeon Noul Teolog.

Genericul sub care se desfășoară această manifestare culturală este - Meditații estetice în Lumina Învierii, a tot ceea ce înseamnă căutarea unor reprezentări expresive, ce fac aluzie la vechile reprezentări iconografice bizantine, îndemnând astfel privitorul la o dezbatere interioară. Subiectul prezentei expoziții poate fi interpretat ca un segment de instruire a studenților teologi, care prin trudă și răbdare, scot la iveală formele unei lumi spirituale precum și lumina icoanelor bizantine. Alături de exerciții și studii, expozanții studenți pun în evidență virtuțile materialelor de lucru, alternând elementele plastice cu cele decorative. Toată această meditație împlinește un ambient spiritual, o reflexie contemplativă asupra sărbătorilor Sfintelor Paști.

Lucrările au fost realizate de către studenții anului I licență, Specializarea Artă Sacră, Departamentul de Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră,  al din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Coordonator și curator al expoziției: Prof. Univ Dr. Dumitru Sorica

 

Fotograful Alexandru Manaf vă invită la galeria Foișor pentru a vizita expoziția LUMEA TĂCERII, în perioada 02 aprilie - 02 mai 2022.

Expoziția prezintă câteva cadre ce surprind statui funerare din cimitirul Bellu - București dar și fotografii realizate în cimitirele monumentale din Italia ( Certosa di Bologna, Verano din Roma, Staglieno din Genova și San Michelle din Veneția).

Fotografiile prezentate în această expoziție aduc în lumină estetica sculpturilor funerare lucrate în piatră, cele mai multe dintre ele realizate de către artiști renumiți. Atât în cimitirele monumentale din Italia, cât și în Cimitirul Bellu, aceste sculpturi sunt obiecte de artă, care au devenit în zilele noastre, monumente istorice.

Expoziția de fotografie Imagini picturi murale. Grigore Popescu Muscel și Maria Popescu Dragomir este deschisă la galeria Ghețărie până la începutul lunii mai.

Grigore Popescu-Muscel și Maria Popescu Dragomir sunt printre cei mai remarcabili restauratori de biserici clasate monument istoric, din România. De-a lungul activității artistice, iconarul, pictorul muralist Grigore Popescu-Muscel, alături de soția sa, Maria Popescu Dragomir, la rându-i pictor muralist şi restaurator, au realizat restaurarea mai multor biserici. Imaginile din cadrul expoziției fac parte dintr-un ansamblu de fotografii care au fost donate Centrului de Cultură Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, în anul 2011, în urma expoziției Maeștrii picturii murale, expusă la Galeria Cuhnia.

 

Recitalul THE GOSPEL OF PEACE, susținut de Angela Șindeli (soprană), Andra Demidov (pian) și Oana Spătaru (actriță)  va avea loc în data de 15 aprilie 2022, începând cu ora 15.00, în Sala Scoarțelor a Palatului Brâncovenesc.

 

Sâmbătă, 16 aprilie 2022, de la ora 12.00, în Sala Scoarțelor va avea loc un recital de muzică, poezie și euritmie, intitulat ÎNGER DE PACE.

Distribuție: Diana Radu-Stan, Monalisa Basarab, Daniela Giurgiu, Dan Bălășoiu și George-Ioan Hodor

Scenariul și regia Iuliana Mușetescu.

Invitați: actrița Bianca Brad și violonista Natalia Pancec.

În cadrul evenimentului, Kata Rudakova, Director artistic al Teatrului Bravo din Kiev, va susține un moment artistic.

 

Un nou recital din cadrul STAGIUNII MUZICALE  REZONANȚE SONORE PE ARMONII DE FESTIVAL / coordonator profesor Doina Saliu,  organizat de Asociația Culturală “Arta Sonoră”, va avea loc în data 16 aprilie 2022, începând cu ora 15.00 în Sala Scoarțelor a Palatului Brâncovenesc.

Copiii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, sunt invitați în perioada 10 - 24 aprilie, la atelierele „Bucuria Învierii”.

Eforturile creative vor fi încununate cu o expoziție cu tematică pascală, al cărei vernisaj va avea loc în data de 19 aprilie 2022.

PARTICIPARE GRATUITĂ

 

Vă așteptăm la Palat cu orizontul de așteptare al unei emoții intense!

 

×