x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Chicago" la TNB

"Chicago" la TNB

20 Oct 2004   •   00:00

Poate ati vazut multipremiatul film cu Oscar "Chicago", poate nu. La TNB, pe 23 ianuarie 2005 va avea loc premiera musicalului "Chicago". Repetitiile au inceput cu actori romani si regizor spaniol.

CLAUDIA DABOVEANU

PROVOCARE. Andrei Duban si Monica Davidescu, alias Billy Flynn si Roxie Hart
Avand in vedere ca la noi musicalurile ori sunt foarte rare, ori sunt sublime (dar lipsesc cu desavarsire…), fara suparare, dar n-avem nici regizori specializati pe acest gen. Asa ca a fost ales un regizor spaniol (mai precis catalan), cu multe musicaluri la activ, montate pe mai toate scenele importante ale lumii.

OLE! Richard Reguant se cheama regizorul, care "face naveta" intre Romania, Spania si Brazilia, unde pune in scena concomitent piese diferite. Prima impresie? Ca si a doua, a treia si ultima: simpatic, fara fite, profesionist. Spune ca, stand destul de putin timp pe aici (acum e din nou plecat, dar revine in noiembrie), n-a invatat decat un singur cuvant (una sola palabra): "Te iubesc!". "Pero, Señor Reguant, son dos palabras!" (Dar, domnule Reguant, sunt doua cuvinte!). "Para mi, te iubesc es una sola palabra"" (Pentru mine, te iubesc inseamna un singur cuvant…). Asa sa fie…

E ciudat sentimentul de a-i vedea la treaba, intr-o sala de repetitii, care poate servi si altor activitati, pe actorii Nationalului bucurestean. Adica, esti obisnuit sa-i vezi machiati si imbracati in costumele concepute special, pentru fiecare in parte, de scenografi. Fara fard, imbracati de strada, la ora 10:00 dimineata, par incredibil de tineri… Stau toti in jurul lui Reguant, care "le proiecteaza" pe laptop un film muzical din tineretea lui Steve Martin. Adica un Steve Martin cu parul negru ca pana corbului. Efectul e imediat: "Wow, nu mi-l pot imagina pe asta decat cu parul alb!", spune Monica Davidescu.

INCEPE REPETITIA. Celor care au vazut filmul le e mai usor sa faca apropierea actor roman - actor american - personaj. La o prima strigare, iata cum arata distributia, cu mentiunea ca intre paranteze se afla numele actorilor din filmul "Chicago": Monica Davidescu (Catherine Zeta-Jones) - Roxie Hart; Ilinca Goia (Renee Zelleweger) - Velma Kelly; Carmen Ionescu (Queen Latifa) - Mama Morton; Andrei Duban (Richard Gere) - Billy Flynn. Toti trebuie sa ia lectii de dans, de cascadorie si de autoaparare, miscare scenica, muzica… Musicalul e un gen aparte… Din fericire, fetele nu trebuie sa slabeasca, sunt usurele ca fulgul. Si celelalte actrite, printre care Anca Turcasiu, Ileana Olteanu si Adriana Nicolae, prezente la repetitie sunt silfide. Se repeta textul: scena 4, actul II… Toata lumea are foile, dar nu toti isi gasesc replicile pe moment. Doar Anca Turcasiu n-are probleme: ea a apucat sa-si numeroteze foile… Ileana Olteanu starneste rasul tuturor, ea o interpreteaza pe unguroaica naiva (blonda, deh…) care crede ca, nevinovata fiind, o sa scape de spanzuratoare. N-a scapat! In schimb, Ilinca si Monica, cele doua criminale "pe bune", trebuie sa scape curate si cu fruntea sus, prin bunavointa lui Duban, "avocatul" care face orice pe bani multi. Probabil, obisnuit mai degraba cu prezentarea unor jocuri si costumul tirolez, Duban intra mai greu in pielea lui Richard Gere. Reguant insa e multumit. "Esti indragostita de el! Trebuie sa-l seduci! Tu esti nepasator la farmecele ei, nu te intereseaza decat cei 5.000 de dolari ca sa-i scapi pielea!…" Vorbeste cu actorii in engleza, italiana, spaniola, spune ca nu trebuie sa le dea indicatii prea multe si ca toti cei alesi la casting sunt carismatici, calitate esentiala pentru un actor de musical. Lucrurile sunt abia la inceput. Ce va fi vom vedea la iarna…

CULISE. Aceiasi, cu Reguant, asa cum nu-i vedeti pe scena
ROL INEDIT. Ilinca Goia (Velma Kelly), frumoasa criminala
×
Subiecte în articol: arte