Chopin îndrăgostit
O expozitie inedita despre muzica epocii lui Chopin. Fonograme care infatiseaza portretul muzical al artistilor din Mazovia, care au invatat sa cante ascultandu-si maestrii, repetand repertoriul, ani si ani.
Instrumente arhaice, unele reconstituite dupa surse iconografice sau in baza descoperilor arheologice. Toate acestea se regasesc in expozitia 'Chopin indragostit', deschisa publicului pana la 1 aprilie, la Muzeul National al Taranului Roman. Expozitia a fost adusa publicului cu ajutorul Institutului Polonez din Bucuresti, Muzeului National de Etnografie din Varsovia si Muzeului National al Taranului Roman (MNTR).
Lucrarile unor artisti din diferite colturi ale lumii, muzica traditionala si muzica lui Fryderyk Chopin l-au impins pe compozitorul polonez Adam CzyÏewski sa creeze conceptul expozitiei amintite. Ce pot vedea cei care vin la MNTR sunt instrumente folosite in epoca, in zona rurala din regiunea Mazovia, multe dintre ele fiind inca folosite in muzica populara poloneza, dar si instrumente exotice sau cateva inregistrari de arhiva, provenite de la Institutul de Arta din cadrul Academiei Poloneze de Stiinta.
Expozitia prezinta legatura dintre muzica traditionala si muzica lui Fryderyk Chopin, fiindca se pare ca, intre altele, muzica mazoviana l-a inspirat pe compozitorul polonez.
Pot fi admirate cordofone exceptionale precum vioara pe scandura, chironda, un instrument din familia cordofonelor cu arcus, fluierele si darabana. Darabana, un instrument din familia membrafonelor, este versiunea populara a unei tobe mari, cu doua fete, si este folosit de multe ansambluri muzicale. Un alt instrument din cadrul expozitiei este cimpoiul din Wiekopolska, prezent in cultura poloneza de multe secole. Acesta are un burduf mare din piele de capra, ce este umflat de instrumentistul care sufla printr-un tub sau actioneaza cu bratul niste foale.
Aerul ajunge in tuburile melodice si la burdon prin apasarea burdufului. Alaturi este expus tambalul, cel mai raspandit instrument cu coarde lovite din muzica populara poloneza. Originar din Est, el a fost raspandit in cultura populara din Europa de Sud-Est. Cutia de rezonanta a tambalului are forma unui trapez; pe placa de la suprafata sa fiind atasate coarde intinse pe doua placi lungi, la care se canta cu ajutorul 'degetarelor', niste betisoare de lemn.
'Culegerea si colectarea materialelor sonore ale muzicii traditionale poloneze au inceput in perioada interbelica, cele mai multe inregistrari fiind distruse in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Arhivele au fost reconstituite cu ajutorul lui Jadwiga si Marian Sobieski. Intre 1950 si 1954, in timpul unei actiuni privind culegerea de folclor, au fost inregistrate 46.000 de fonograme, multe dintre ele fiind folosite si astazi de companiile de inregistrari, pentru producerea de noi discuri. Multumita inregistrarii muzicienilor nascuti in a doua parte a secolului al XIX-lea, avem posibilitatea de a explora sunetul epocii lui Fryderyk Chopin', spun organizatorii.

Ştiri din .ro
Au fost lansate două piese bonus în cadrul proiectului „Retro Rock 2020”
Cristian Măcelaru și Daniel Ciobanu, într-un concert excepțional Beethoven

Așteptându-l pe Godot în regia lui Gábor Tompa la Teatrul Național São João din Porto

„Concert de Ziua Femeii”, „Tosca” și „Carmina Burana”, pe scena Operei Naționale București

Rolul femeilor în industria muzicală, dezbătut în cadrul Mastering the Music Business 2021
Mari actori povestesc cum au jucat scene celebre în seria Secvențe, pe TIFF Unlimited

Film O’Clock, festivalul care și-a propus să elimine distanțele fizice și emoționale dintre oameni, și-a ales câștigătorii. Două scurtmetraje egiptene și unul grecesc și-au adjudecat premiile

Radu Jude, Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin 2021

Juriul a decis: Roxen va interpreta Amnesia la Eurovision 2021

Berlinale 2021: „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, al lui Radu Jude, a câştigat Ursul de Aur
Licitație de circa 180.000 de euro pentru o pictură de Adrian Ghenie
Teatrul Dramaturgilor Români. Programul evenimentelor din luna martie

HORIA ANDREESCU dirijează Haydn și Beethoven la SALA RADIO!

Teatrul EXCELSIOR lansează cea de-a șaptea ediție a Concursului de dramaturgie pentru adolescenți NEW DRAMA
Colecția de sculpturi Guguianu, scoasă la licitație
