x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cinci zile de poveste la Sighişoara

Cinci zile de poveste la Sighişoara

de Raluca Cret    |    01 Aug 2011   •   21:00
Cinci zile de poveste la Sighişoara

Editia din acest an a festivalului a fost una record si i-a luat prin surprindere si pe organizatori, care nu se asteptau ca Cetatea sa se blocheze din cauza puhoiului de oameni. Varful s-a inregistrat sambata, cand in Cetatea Medievala au intrat 13.000 de turisti, numar care a facut ca traversarea celor cateva zeci de metri ai pietelor sa dureze minute bune. Nu s-a suparat insa nimeni pentru ca la fiecare pas turistii s-au lovit de cavaleri in armuri stralucitoare, domnite in rochii de matase, calai cu topoare insangerate, vrajitoare si vampiri, totul completat de muzica medievala. Cavalerii s-au alergat prin multime, s-au provocat, s-au tavalit pe jos, si-au rupt sabiile, iar la final au cerut revansa. Miza a meritat: domnitele diafane, care le rasplateau cu un zambet larg fiecare victorie.

Nu mai putin de 150 de actori au contribuit la atmosfera de basm, iar pentru prima data in istoria festiva­lului, spectatorii au putut urmari povestea lui Merlin si a cavalerilor mesei rotunde intr-un spectacol gigant cu o durata de patru ore. A fost atat de realist, incat unii copii au trebuit smulsi de la spectacol, cu lamurirea "nu te speria, nu e sange". De altfel, nu doar copiii au fost cei care au trait din plin spiritul festiva­lu­lui. Oameni in toata firea, pictati pe fata, costumati si mascati s-au sim­tit copii pentru cateva ore si au reusit sa uite pentru cateva ore de grijile cotidiene. Au fost si multi turisti strai­ni, bucuria vanzatorilor de chilipiruri care le cereau 100 de lei pentru un lant de "argint". "Don't do it" au fost cu­vintele magice soptite de vizitato­rii romani, care au observat imediat potentialul de victima a strainilor.

N-aveai cum sa te plictisesti in cele cinci zile de festival. Dimineata s-au deschis tarabele mesterilor po­pulari, cu produse traditionale, de la ora 10 in fiecare piata a cetatii s-au organizat spectacole, turnee, repetitii, iar turistii au fost invitati sa puna mana pe arme si sa isi dovedeasca curajul in fata doamnelor.

Cei dupa care s-au intors toti ochii, mai ales ai doamnelor si domnisoarelor, au fost cavalerii din Ordinul Cavalerilor de Medias, Ordinul Cavalerilor Lup, Ordinul Cavalerilor ArtGotica, Garda de Bistrita, Ordinul Cavalerilor Lup Sighisoara, Ordinul Paladinilor de Medias, Ordinul Cavalerilor Cerb, Ordinul Cavalerilor Gladius Dei, care si-au jucat cu daruire rolul de salvatori in lupta cu raul.

Zanganitul de arme s-a derulat pe fundalul sonor asigurat de trupele Planxty Burke, Lyra, Holloenek (Ungaria), OsTrabucos (Portugalia), Lupus Dacus si Terpischore. In ultima zi a sarbatorii, Marele Cantec al Festivalului a insotit focul de artificii care a incheiat cele cinci zile de poveste.

Pentru editia de anul viitor organizatorii pun deja la cale o prelungire a basmului, iar festivalul va dura o saptamana.
Si, vorba tobosarului "Facem sa fie bine. Am zis!".

×