x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale CNA a amendat Naţional TV pentru execuţia soţilor Ceauşescu

CNA a amendat Naţional TV pentru execuţia soţilor Ceauşescu

de Jurnalul National    |    11 Mar 2008   •   00:00

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, marţi, cu 5.000 de lei, Naţional TV pentru difuzarea unor imagini ale execuţiei soţilor Ceauşescu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, marţi, cu 5.000 de lei, Naţional TV pentru difuzarea unor imagini ale execuţiei soţilor Ceauşescu. În perioada 4-21 februarie, în timpul emisiunii “Miezul problemei” au fost prezentate episoade ale evenimentelor din 1989, inclusiv execuţia soţilor Ceauşescu, dintre care unele au fost reluate la ora 14:30. Potrivit CNA, postul a încălcat, astfel, articolul 39, alineatul 1 din Legea audiovizualului, care prevede că: "Este interzisă difuzarea de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată", şi alineatul 2 al aceluiaşi articol, potrivit căruia "difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective". Naţional TV a fost şi somat public pentru încadrarea greşită a unor filme artistice difuzate în luna ianuarie. Potrivit Serviciului Monitorizare al CNA, postul a avut nouă încadrări greşite, încălcând astfel prevederile articolului 21, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "Producţiile audiovizuale prevăzute la art. 18 lit. d) se difuzează numai în intervalul orar 22:00 – 6:00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă", şi articolul 18, litera d din Cod - "Categoriile în care se încadrează producţiile audiovizuale în funcţie de criteriile precizate la art. 16 alin. (3) sunt următoarele: d) producţii audiovizuale interzise copiilor sub 15 ani".

 

Totodată, membrii CNA au amendat cu 2.500 de lei Kanal D pentru 19 încadrări greşite în cazul filmelor difuzate în luna ianuarie şi pentru inserarea, în timpul transmisiunii meciului de fotbal Steaua - CFR Cluj, difuzat pe 2 martie, a unui anunţ publicitar privind semnarea unui contract de către fotbalistul Adrian Mutu. Postul a încălcat articolul 21, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, articolul 27, alineatul 1 din Legea audiovizualului - "Publicitatea şi teleshoppingul se difuzează grupat, trebuie să fie uşor de identificat prin marcaje corespunzătoare şi trebuie să fie separate de alte părţi ale serviciului de programe prin semnale optice şi acustice", şi articolul 28, alineatul 1 din Lege - "Inserarea spoturilor publicitare, inclusiv a celor autopromoţionale sau de teleshopping, se poate face numai între programe. Dacă se respectă condiţiile prevăzute la alin. (4) - (7), spoturile de publicitate sau de teleshopping pot fi inserate şi în timpul unui program, astfel încât: a) integritatea şi valoarea programului respectiv să nu fie prejudiciate, ţinându-se seama de pauzele fireşti ale acestuia şi de durata şi natura lui; b) drepturile de autor să nu fie prejudiciate".

 

Tot în cadrul şedinţei de marţi, postul de radio Guerrilla a fost somat pentru emisiunea "Guerrilla de dimineaţă", difuzată pe 6 martie, în care moderatorii au folosit un limbaj injurios la adresa lui Mircea Badea. Postul a încălcat articolul 42, alineatul 4 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care presupune că "realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane".

 

CNA a somat şi Realitatea TV pentru difuzarea unui spot publicitar la brichetele BIC. Spotul a fost difuzat pe 7, 8, 9 şi 10 martie şi include dezacordul "fiecare din brichetele noastre sunt supuse", încălcând astfel articolul 88 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română".

×
Subiecte în articol: arte articolul