x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale CNA creşte amenzile radio şi TV până la 100.000 de lei, în proiectul Legii audiovizualului

CNA creşte amenzile radio şi TV până la 100.000 de lei, în proiectul Legii audiovizualului

de Jurnalul National    |    26 Feb 2008   •   00:00


CNA a votat, marţi, întregul proiect care modifică Legea audiovizualului nr. 504 din 2002. Proiectul va intra, joi, în atenţia Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), care trebuie să şi-l asume, după ce-l va analiza, întrucât CNA nu are drept de iniţiativă legislativă.


CNA a votat, marţi, întregul proiect care modifică Legea audiovizualului nr. 504 din 2002. Proiectul va intra, joi, în atenţia Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), care trebuie să şi-l asume, după ce-l va analiza, întrucât CNA nu are drept de iniţiativă legislativă. "Important e să reuşim să facem tot acest circuit până în vară tocmai ca să nu ne trezim în acest context electoral, campanii, oameni care vor fi pe teren, să nu reuşim să adoptăm legea anul ăsta, ceea ce ar fi un punct foarte rău", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA, după şedinţă. Una dintre modificările aduse marţi de CNA la Legea audiovizualului este dublarea amenzilor date radiodifuzorilor, în cazul încălcării legislaţiei audiovizuale. Astfel, plafonul de 5.000 de lei - a fost crescut la minim 10.000. O altă modificare inclusă în proiectul legislativ elaborat de CNA este eliminarea obligativităţii ca operatorii de cablu români să retransmită posturi din străinătate, finanţate din fonduri publice, cu excepţia celor pentru care există acorduri interguvernamentale. Toţi operatorii de cablu din România trebuie să retransmită obligatoriu, începând din acest an, postul TV5, potrivit unei modificări aduse la Legea audiovizualului 504 din 2002 şi publicată în Monitorul Oficial. Potrivit Legii 364 din 28 decembrie 2007, care a modificat Legea audiovizualului nr.504 din 2002, "distribuitorii de programe televizate, indiferent de modalitatea de transmisiune, trebuie să includă în mod obligatoriu în grila de programe şi să difuzeze la momentul transmiterii şi în integralitatea lor programele televizate finanţate din fonduri publice ori cele stabilite prin angajamente internaţionale".
Noul proiect prevede că licenţelor naţionale se vor acorda pentru televiziunile care au o acoperire de 70% din populaţia recenzată a ţării, faţă de 60% în prezent, şi pentru radiourile care au o acoperire de 60% din aceeaşi populaţie. Licenţele vor fi prelungite din nouă în nouă ani, la fel ca şi în prezent.

 

CNA a stabilit şi numărul maxim de licenţe audiovizuale pe care poate să îl deţină fiecare radiodifuzor. Astfel, s-a stabilit că se vor acorda două licenţe audiovizuale pentru difuzarea de servicii de programe de televiziune, cu acoperire naţională, pe cale radioelectrică terestră, în sistem digital necriptat. Spre exemplu, TVR poate să deţină maxim două astfel de licenţe, TVR1 şi TVR2. în schimb, CNA a dat posibilitatea radiodifuzorilor să poată obţine licenţe audiovizuale în sistem HDTV (High-definition television) cu acoperire naţională; licenţe pentru difuzarea de servicii de televiziune criptate, prin concurs, sau licenţe pentru difuzarea de servicii de televiziune în sistem DBDH, cu acoperire regională şi locală.
Consiliul a mai stabilit că radiodifuzorii pot fi persoane juridice, de drept public sau privat, sau persoane fizice autorizate ca atare. De asemenea, CNA a decis ca transferul de la analogic la digital să se facă, în cazul posturilor care au o licenţă analogică naţională, fără concurs. În această situaţie vor intra, potrivit lui Radu Teodorel, mai puţin de zece televiziuni naţionale, printre care Pro TV, Antena 1, Realitate TV, pentru că restul nu au acoperire naţională de 70%.

×
Subiecte în articol: arte