x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Codex Sinaiticus poate fi accesată gratuit online

Codex Sinaiticus poate fi accesată gratuit online

06 Iul 2009   •   00:00

Cea mai veche Biblie creştină, "Codex Sinaiticus", a fost digitalizată şi va putea fi accesată gratuit online, în urma finalizării unui proiect care a durat patru ani, informează Reuters, citat de Mediafax. Fragmentele care au supravieţuit timpului din cea mai veche Bibilie creştină vor putea fi accesate online începând de luni, 6 iulie.



Manuscrisul original care a fost digitalizat, intitulat "Codex Sinaiticus", a fost scris în limba greacă şi datează din perioada împăratului roman Constantin cel Mare. Documentul cuprinde Noul Testament şi copii ale Evangheliilor celor patru apostoli: Matei, Marcu, Luca, Ion.

Cele 800 de pagini care au învins timpul - iniţial fiind 1400 - conţin şi jumătate dintr-o copie a Vechiului Testament, cealaltă jumătate fiind pierdută. "Codex Sinaiticus este una dintre cele mai valoroase vestigii scrise", a spus Scot McKendrick de la Biblioteca Britanică. "Acest manuscris vechi de 1600 de ani oferă o perspectivă edificatoare asupra dezvoltării Creştinismului, fiind prima dovadă a felului în care textul Bibliei a circulat de la o generaţie la alta", a adăugat el.

Fragmentele antice, devenite în timp aproape translucide, sunt secţiuni din colecţiile deţinute de Biblioteca Britanică din Londra, Mânăstirea Sfintei Caterina din Sinai (Egipt), Biblioteca Naţională din Rusia şi Librăria Universităţii Leipzig din Germania.

Proiectul, care a durat patru ani, a avut ca scop "reunificarea virtuală" a Bibliei, oferind cercetătorilor indicii despre istoria acestui document valoros. Ansamblul de documente conţine şi pagini ale Codex-ului care nu au mai fost publicate anterior, descoperite într-o cameră a Mânăstirii Sfintei Caterina, la poalele Muntelui Moses din Sinai în 1975.

Proiectul online va permite o abordare holistică a cercetărilor în domeniul, obligând reprezentanţii instituţiilor academice să-şi ancoreze teoriile într-un context mai amplu. Biblia include traduceri în greaca modernă dar şi secţiuni în engleză. Biblioteca Britanică se aşteaptă ca Biblia digitalizată să atragă atât interesul credincioşilor din întreaga lume cât şi al forurilor academice. "Când am postat online 25% din paginile manuscrisului, am avut 5,5 milioane de vizitatori încă din prima zi, un număr record care a determinat chiar prăbuşirea site-ului", a spus un purtător de cuvânt al Bibliotecii.

×
Subiecte în articol: arte