x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cristian C. Buricea-Mlinarcic, pe alt tărâm

Cristian C. Buricea-Mlinarcic, pe alt tărâm

de Maria Sârbu    |    05 Noi 2009   •   00:00

Trebuia să fie astăzi la Bucureşti, unde urma să prezinte, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, o carte şi o revistă, dar nu a mai ajuns, pentru că miercuri, aproape de miezul nopţii, Cristian C. Buricea-Mlinarcic a decedat.

A plecat dintre noi, aşa cum precizează un text semnat de UNITER şi Biroul Secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, cu discreţia ce i-a fost proprie. Cristian C. Buricea-Mlinarcic ­ profesor, publicist, editor, traducător şi autor de cărţi despre teatru ­ a îndrăgit foarte tare domeniul căruia i s-a dedicat "cu abnegaţie şi competenţă", atât ca "lucrător nemijlocit în instituţii de spectacol, cât şi ca observator din afară - dar niciodată de la distanţă - al fenomenului".

Studiile sale despre literatura dramatică rusă şi traducerile din Leonid Andreev, Nikolai Erdman şi Vladimir Nabokov vor rămâne, fără îndoială, peste ani, ca autentice texte de referinţă în domeniu.

Trăia la Cluj-Napoca, unde avea mare grijă, împreună cu profesorul şi teatrologul Miruna Runcan, de dramaturgia tânără, lor datorându-se organizarea, anual, a "Taberei de dramaturgie" şi la care tineri dramaturgi şi scenarişti participau cu mare interes. 

×