'Asistam la disparitia unui mod de viata. Ciobanii nu vor sa mai fie ciobani', declara fotograful Dragos Lumpan. Iar demonstratia ne este data prin expozitia sa de fotografie 'Ultima transhumanta'.
'Ultima transhumanta', expozitia gazduita de Muzeul National al Taranului Roman pana la 18 martie 2012, este rezultatul a cinci ani de cercetare si a sase tari studiate ce aduce laolalta zeci de fotografii efectuate de Dragos Lumpan. Acesta a inceput proiectul din multiple motive. 'Primul este curiozitatea. Mergand cu trenul am vazut pe camp oi. Langa oi e si cate un cioban. fii-am fost curios sa aflu cate ceva despre ciobani, unde dorm, ce mananca, ce fac toata ziua', povesteste Dragos Lumpan. Un alt motiv este acela ca ii place branza, care se pare ca este unul dintre cele mai vechi produse romanesti de export. Ultimul este disparitia transhumantei.
Isi aminteste cum a pornit construirea proiectului in vara anului 2007: 'Cand am inceput, undeva in Romania, oile fugeau de mine, cainii sareau pe mine, nu reuseam sa fac nici o fotografie. Dupa vreo doua zile, dupa ce s-au obisnuit animalele cu mine, am plecat pentru ca imi inghetasera bateriile aparatului de fotografiat, din cauza faptului ca erau ?17 grade Celsius. Am continuat proiectul si in alte tari, care mi-au fost oarecum date. Oamenii imi recomandau la ce tarani din ce tara sa merg, nu umblam chiar de nebun'. In 2009, a crezut ca a finalizat 'Ultima transhumanta' si ca poate promova evenimentul. Doar ca l-a impiedicat criza economica, asa ca s-a gandit sa amane.
In cinci ani, a realizat 100.000 fotografii in Romania, Albania, Turcia, Grecia, Italia si Marea Britanie si 100 de ore de inregistrari audio despre disparitia unui mod de viata milenar.