x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale DE ZIUA ROMÂNIEI / Opereta bucureşteană a strălucit la Budapesta

DE ZIUA ROMÂNIEI / Opereta bucureşteană a strălucit la Budapesta

de Maria Sârbu    |    03 Dec 2008   •   00:00
DE ZIUA ROMÂNIEI / Opereta bucureşteană a strălucit la Budapesta

Corespondenţă de la Budapesta.
De Ziua Naţională a României, marcată în capitala Ungariei luni seară, prin Gala extraordinară “Viaţa e frumoasă”, artiştii Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian” din Bucureşti au fost acompaniaţi de Orchestra Teatrului de Operetă şi Musical din Budapesta, în frunte cu dirijorul Istvan Sillo.



În deschiderea evenimentului, care a fost o reuşită, această orchestră, formată din apreciaţi instrumentişti, a intonat trei imnuri: cel al Uniunii Europene, cel al Ungariei şi cel al României. După un scurt salut adresat mai mult în limba română celor prezenţi, veniţi în număr foarte mare în sala Teatrului Thalia, aflat într-o zonă a oraşului inclusă pe lista monumentelor UNESCO, invitaţii ambasadorului României în această ţară Ireny Comaroschi – reprezentanţi ai corpului diplomatic, membri ai guvernului ungar, oameni de afaceri, oameni de cultură, printre care şi actriţa Anna Szeles – au avut revelaţia unui spectacol de înaltă calitate. Artiştii au fost minunaţi. Spectacolul, regizat de Răzvan Ioan Dincă, a cuprins momente celebre din operete româneşti şi străine.

SOBRU, CU STRĂLUCIRE
După ce orchestra a interpretat uvertura la opereta “Lăsaţi-mă să cânt” de Gherase Dendrino, soliştii au impresionat cu ariile pe care le-au cântat, atuul fiind, desigur, vocile lor: soprana Danie-la Vlădescu cu aria Berthei din “Lăsaţi-mă să cânt” şi tenorul Alfredo Pascu cu aria lui Shu-chong din aceeaşi operetă; soprana Crina Zancu, o altă voce strălucită, cu aria Maritzei din “Contesa Maritza” de E. Kalman şi însoţită de corul Operetei; baritonul Stefan Popov cu aria lui Kean din opereta “Soarele Londrei” de Florin Comişel; soprana Silvia Sohterus cu aria Rozalindei din “Liliacul” de J. Strauss; tenorul Florin Budnaru cu aria Ciprian din “Lăsaţi-mă să cânt” şi baritonul Cătălin Petrescu interpretând aria lui Boni din opereta “Silvia” de E. Kalman. A fost, de asemenea, un fragment din musicalul “Fantoma de la operă” de A.L. Weber (Daniela Vlădescu & Florin Budnarul), dar şi duetul din opereta “Prinţesa circului” de E. Kalman (Stefan Popov & Florin Budnaru). Corul Operetei a cântat excepţional “Sârba pe loc” de Gheorghe Danga. La fel de mult a impresionat şi corpul de balet al teatrului, în special atunci când a interpretat dansul românesc din opereta “Lăsaţi-mă să cânt”, în coregrafia lui Cătălin Cocheş, sau baletul ţigănesc din opereta “Contesa Maritza”, coregrafia aparţinând lui Florin Fieroiu. A meritat, deşi costisitor, să duci peste hotare, cu acest prilej, o trupă atât de mare. Arăţi artă: muzică adevărată cu artişti şi creatori valoroşi.  

A DOUA ZI
Evenimentul dedicat Zilei Naţionale a României, organizat de ambasada ţării noastre la Budapesta, a cuprins şi Gala de balet “Secvenţe de viaţă”, programată marţi seară la Teatrul Naţional al Dansului din Budapesta. Acest spectacol a fost gândit de coregraful Florin Fieroiu pe muzica lui Vlaicu Golcea, cu soliştii balerini de la Teatrul de Operetă “Ion Dacian”: Monica Ştraţ, Diana Ferencz, Sorina Tiron, Raluca Popa, Corina Aldea, Marian Horhotă, Andrei Ciobanu, Iulian Rădoi şi Traian Vlaş.

×
Subiecte în articol: arte opereta aria