x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Deschiderea culturii către lumea cartierului

Deschiderea culturii către lumea cartierului

de Maria Sârbu    |    30 Iul 2009   •   00:00
Deschiderea culturii către lumea cartierului

Proiectul-pilot "Bucureşti - cartier de vară", derulat timp de zece week-end-uri (17 iulie-20 septembrie) în patru parcuri din Capitală, pare să aibă sorţi de izbândă. Asta dacă organizatorii se vor gândi din timp la realizarea unor spectacole adecvate scenelor în aer liber.



Succesul la public al evenimentelor organizate la sfârşitul primelor două săptămâni cuprinse în proiectul "Bucureşti - cartier de vară" stă mărturie faptului că oamenii simt nevoia receptării unor lucruri frumoase, create de adevăraţii artişti. În cartiere mărginaşe din marile oraşe europene, publicul este obişnuit cu astfel de experienţe: când artiştii vin şi prezintă spectacole de teatru, muzică, dans.

La noi, în Bucureşti, doar sporadic s-au "întâmplat" evenimente culturale în astfel de zone. Un exemplu - şi chiar cel mai concludent - este cel dat de Mihai Mălaimare, el ducând (oarecum forţat de împrejurări) teatrul în cartier la propriu, organizând diverse evenimente - în ultimii ani, chiar pentru "întreaga familie".


ÎN PARC, PE RĂCOARE
Vara, cei rămaşi în Bucureşti au nevoie de "o alternativă estivală". Ziua e lungă, căldura te scoate din apartament dimineaţa şi seara şi, dacă nu ai nici o ocupaţie, te aciuezi în parc. Pe asta au contat iniţiatorii proiectului, pe numărul mare de oameni, care să consume... cultură. Ceea ce s-a programat sunt spectacole din repertoriul unor instituţii din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, dar şi din repertoriul unor companii independente. Ini­ţiatorii proiectului - Comisia pentru Cultură a Consiliului General, Primăria Capitalei prin ArCuB şi direcţiile specializate - au solicitat creaţii care se pretează spa­ţiu­lui des­chis. Partenerii - primăriile sectoa­relor 1, 2, 3 şi 5 - au pus la dispoziţie pa­­rcuri, asi­gurând diverse lucruri necesare.

Dacă ne uităm pe program, nu toate teatrele, bunăoară, pot scoate producţii în stradă. Nici nu au reuşit, probabil din cauza timpului foarte scurt (spre finele stagiunii) să realizeze ceva adecvat, profilul lor fiind altul. Totuşi, pare că lumea din cartiere este mulţumită. Mai ales acei care nu au mers în viaţa lor la teatru. Şi există mulţi asemenea oameni în Bucureşti. Pentru ei, venirea trupelor în cartier este o hrană spirituală în fapt de seară. În primele două week-end-uri, mare succes la public au avut spectacolul de balet al Operei Comice pentru Copii "Mirandolina"; spectacolul "A două­spre­zecea noapte" - creaţie UNATC preluată de Teatrul Bulandra; spectacolul "D'ale Bucureştilor" al Teatrului "Constantin Tănase" sau spectacolele studenţilor de la UNATC. Au fost apreciate, de asemenea, producţii ale teatrelor "Nottara", "Ion Creangă", Ţăndărică sau Excelsior. Evenimentele se produc în parcurile Naţional, Bazilescu, Titanii şi Sebastian.

În week-end-ul 31 iulie-2 august, programul este destul de variat. Dimineaţa, de la ora 10:00, publicul este aşteptat în cele patru parcuri la spectacole folclorice, spectacole de teatru pentru copii, spectacole de magie, spectacole-poveşti. De la ora 20:00 sunt programate spectacole pentru toate genurile de public, cu studenţi de la UNATC: cu actori de la Teatrul Metropolis, Teatrul "Constantin Tănase" sau cu trupe independente. Vor fi şi spectacole folclorice sau de "muzică tradiţională europeană".

În următorul week-end (7-9 august), în cartiere vor ajunge, în afară de teatru, balet, muzică populară, şi jazz (A.G. Weinberger), muzici medievale (Truverii), Rock&Roll (The Theachers Orchestra) etc.

×