x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale ...Deturnare de fonduri

...Deturnare de fonduri

de Ramona Draghici    |    23 Iul 2007   •   00:00
...Deturnare de fonduri
Sursa foto: Karina Knapek/

După ce activitatea sa managerială a fost evaluată negativ, directorul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" din Iaşi, Valeriu Condurache, va fi inlăturat din funcţie de către Ministerul Culturii şi Cultelor

După ce activitatea sa managerială a fost evaluată negativ, directorul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" din Iaşi, Valeriu Condurache, va fi inlăturat din funcţie de către Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC).


In urmă cu căteva luni, Valeriu Condurache a fost acuzat de faptul că a folosit banii primiţi de la Guvern pentru consolidarea sediului Complexului Muzeal "Moldova" pentru o altă destinaţie - cumpărarea unei maşini de teren. "Domnul ministru Adrian Iorgulescu trebuie să emită un ordin de retragere din funcţie. Ulterior vom organiza un concurs pentru ocuparea postului de director general al Complexului Muzeal Naţional «Moldova» din Iaşi", a spus, citat de Mediafax, Virgil Niţulescu, secretarul general al Ministerului Culturii şi Cultelor.


RESPINS. Activitatea managerială a lui Condurache a fost evaluată de MCC cu nota 7,73. Pentru a fi declarat admis, Valeriu Condurache ar fi avut nevoie de minimum 8. Ulterior, o comisie a MCC, formată din Virgil Niţulescu, Monica Ioana Dumitru şi Radu Teacă, a respins contestaţia depusă de Condurache. In 2006, activitatea managerială a acestuia a fost evaluată pozitiv de minister.


DISPUTĂ. Directorul Complexului Naţional Muzeal "Moldova" din Iaşi a intrat in conflict cu MCC in ianuarie 2007, cănd a cumpărat din banii primiţi de la Guvern pentru consolidarea instituţiei culturale ieşene o maşină de teren, pentru a o folosi ca maşină de serviciu, precum şi laptop-uri şi videoproiectoare, in valoare totală de un milion de euro. Condurache a plătit pentru maşină aproape 40.000 de euro (fără TVA), din banii primiţi de la MCC pentru consolidarea Palatului Culturii, iar achiziţia a fost făcută prin Bursa Romănă de Mărfuri.


ILAR. La vremea aceea, Condurache a susţinut că nu a avut suficient timp la dispoziţie pentru a cheltui banii primiţi de la Guvern şi că, in plus, a primit "mănă liberă" de la Ministerul Culturii să cheltuiască banii cum găseşte de cuviinţă. "Ce să fac dacă banii au venit in octombrie? Dura 52 de zile anunţul in Monitorul Oficial, incă 15 zile contestaţiile, nu mai aveam timp de licitaţie şi pierdeam banii. Aşa că mi s-a aprobat schimbarea destinaţiei", a declarat atunci Condurache. Totuşi, MCC a declanşat o anchetă in privinţa maşinii achiziţionate de Valeriu Condurache şi a conchis că acesta ar fi trebuit să achiziţioneze un microbuz, nu o maşină de teren. Condurache a fost sancţionat atunci cu reţinerea unei sume din salariu.

"Soluţie"

"Ce să fac dacă banii au venit in octombrie? Dura 52 de zile anunţul in Monitorul Oficial, incă 15 zile contestaţiile, nu mai aveam timp de licitaţie şi pierdeam banii"
Valeriu Condurache,director Complex Muzeal "Moldova", Iaşi

×
Subiecte în articol: arte banii condurache