x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Dialog de iubire între fotograf şi teatru

Dialog de iubire între fotograf şi teatru

de Maria Sârbu    |    26 Iun 2009   •   00:00
Dialog de iubire între fotograf şi teatru
Sursa foto: Mihaela Marin/

În timpul desfăşurării prestigiosului Festival de Teatru de la Avignon, va fi vernisată în unul dintre hotelurile oraşului vegheat de Palatul Papilor o expoziţie cu fotografii realizate de Mihaela Marin (foto), conţinând momente din spectacolul Teatrului Odeon din Bucureşti "Hamletmachine" de Heiner Müller, regia Dragoş Galgoţiu. Este un omagiu adus lui Heiner Müller la 80 de ani de la naştere.



După ce a urmat cursuri de fotografie la Centrul "Speos" şi la Centrul de Formaţie profesională "Iris" din Paris, artistul fotograf Mihaela Marin revine în Franţa cu o expoziţie personală. E una foarte deosebită ce însumează 11 lucrări fotografice mari expuse într-un spaţiu special amenajat al Hotelului "La Mirande", recunoscut şi prin galeria de artă de care dispune.

După ce administratorul hotelului a văzut albumul Mihaelei Marin, cu 94 de fotografii (Editura Nemira, 2007) intitulat sugestiv "Hamletmachine", aceasta a primit invitaţia de a expune aici. Vernisajul va avea loc la 12 iulie, ora 12:00, prezentarea urmând să fie făcută de apreciatul teatrolog George Banu. Expoziţia va fi deschisă până la 22 iulie.

La noi, lumea nu prea este obişnuită cu expunerea fotografiilor de teatru, pe când în străinătate se ştie că astfel de imagini prelungesc viaţa spectacolelor. Or, Mihaela Marin a expus în ţară şi în străinătate, publicând şi trei albume cu instantanee din spectacole româneşti, la cel amintit adăugându-se "Dorian Gray" (2005) (montare a lui Galgoţiu tot la Odeon) şi "Faust" (2008), (megaproducţia lui Purcărete de la Teatrul din Sibiu).

Am văzut reacţia publicului venit să vadă "Hamletmachine" de la Odeon în oraşul polonez Gdansk atunci când în holul teatrului atrăgea atenţia expoziţia cu fotografiile Mihaelei Marin. Dacă înainte de spectacol priveau curioşi imaginile inspirat surprinse de artistă, după reprezentaţie, atenţia spectatorilor părea să fie şi mai mult captată de detalii.

Mihaela Marin mi-a mărturisit că fotografiile sunt făcute "doar în timpul spectacolelor şi nu sunt prelucrate pe calculator". Apropierea ei de actori, însă, se face în timpul repetiţiilor - e ca o perioadă de acomodare - actorii se obişnuiesc cu prezenţa ei şi mai ales cu "zgomotul aparatului de fotografiat".

INTERPRETARE DE ARTIST
Despre fotografii cu adevărat pasionaţi de teatru, George Banu spunea că ei propun o interpretare de artist, precum Strehler sau Pintilie, Stein sau Chéreau care se exprimă lucrând un text de Shakespeare sau de Pirandello: chiar dacă opera îi precedă, ei îşi afirmă prezenţa. "Mihaela Marin aparţine acestei categorii de fotografi. Ea se înrudeşte cu Luigi Ciminaghi, fotograful lui Strehler, cu RuthWalz, fotografa Teatrului Schaubühne din epoca lui Stein-Grüber sau cu Claude Bricage, fotograful lui Antoine Vitez.

Asemeni lor, Mihaela Marin nu fotografiază totul, îşi impune punctul de vedere, alege, descoperă universul artiştilor, iubeşte scena, dar şi fotografia în egală măsură. Un dialog de iubire se instaurează între ei."

A avut expoziţii personale şi la Dublin, Tel Aviv, Bruxelles, Berlin, Veneţia - "Dorian Gray"; la Frankfurt - "Faust". Cu prilejul prezentării "Faust"-ului la Festivalul de la Edinburgh din august, Mihaela Marin va avea o expoziţie cu instantanee din spectacol şi la acest prestigios festival. Ea a ilustrat şi cărţi, a realizat copertele mai multor cărţi editate în ţară şi străinătate.

×
Subiecte în articol: arte marin mihaela marin