x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Dinescu, Turcescu, Hurezeanu, Ursu...

Dinescu, Turcescu, Hurezeanu, Ursu...

de Ramona Draghici    |    07 Feb 2008   •   00:00
Dinescu, Turcescu, Hurezeanu, Ursu...
Sursa foto: Jurnalul foto/

Noua componenţă a Consi­liului Editorial de la ziarul Cotidianul este de ieri oficială. Emil Hurezeanu, Adrian Ursu, Mircea Dinescu sunt “proaspeţii” consilieri editoriali, la care se adaugă mai “vechiul” Robert Turcescu. Director editorial este Doru Buşcu.

Noua componenţă a Consi­liului Editorial de la ziarul Cotidianul este de ieri oficială. Emil Hurezeanu, Adrian Ursu, Mircea Dinescu sunt “proaspeţii” consilieri editoriali, la care se adaugă mai “vechiul” Robert Turcescu. Director editorial este Doru Buşcu.

După cum declara pentru Jurnalul Naţional în urmă cu trei zile Sorin Ovidiu Vântu, proprie­tarul grupului de presă Realitatea – Caţavencu (din care face parte şi ziarul Cotidianul), ieri a fost făcută publică, la nivel oficial, noua conducere a publicaţiei. Emil Hurezeanu, care tot în cursul zilei de ieri şi-a anunţat oficial demisia de la România liberă, Adrian Ursu, Mircea Dinescu şi Robert Turcescu vor fi membri ai Consiliului Editorial, iar Doru Buşcu va fi şeful Consiliului, adică directorul editorial. Funcţia de redactor-şef va fi deţinută, ca şi până acum, de Mihnea Măruţă, “cel care a condus întreaga campanie editorială de relansare a ziarului, demarată împreună cu Robert Turcescu în luna mai a anului trecut”, potrivit unui comunicat al trustului.

 

SURPRIZE, SURPRIZE. Deşi iniţial s-a vehiculat că din noul board al Cotidianului va face parte şi Liviu Mihaiu, acesta chiar confirmându-şi la un moment dat prezenţa, în “al doisprezecelea ceas” am putea spune că am asistat la o răsturnare de situaţie, în “peisaj” apărând Mircea Dinescu. Cum şi-a motivat iscusitul orator alegerea făcută?! “Nu am mai scris de un an, de când mi-am vândut acţiunile de la Gândul. Mă reapuc de presa scrisă, iar într-o lună şi jumătate urmează să scot din nou pe piaţă revista Plai cu boi. Îmi ascut şi eu pana, deh, e un an interesant, în care opinia contează”, ne-a declarat poetul. Dinescu a precizat că, de asemenea, nu mai deţine acţiuni nici la Adevărul.

 

NU E SENAT, E CONSI­LIU. Cu toate că anumite surse vorbeau despre un board editorial care va funcţiona după modelul Senatului de la “fratele” mai mare al Cotidianului – Academia Ca­ţavencu –, fără a afecta poziţia directorului editorial, cu membri al căror rol să fie strict consultativ, Doru Buşcu ne-a lămurit: “Titulatura este cea de Consiliu Edito­rial, membrii acestuia având atribute egale”, ne-a precizat jurnalistul. Despre planurile imediate ale noii conduceri a ziarului, Buşcu ne-a declarat: “Vom face lucruri din ce în ce mai bune la Cotidianul. În viitorul apropiat nu vom rebrandui nimic; din punct de vedere al formatului, ziarul este în regulă. Vrem însă să beneficiem de aportul noului Consiliu Edito­rial”.

Trecut deja prin două “migrări” în presa scrisă (plecările de la Adevărul şi Gândul), Adrian Ursu ne-a “povestit” şi el motivele pentru care a optat pentru Cotidianul: “Dintre ofertele pe care le-am avut, după plecarea de la Gândul, cea de la Cotidianul a fost cea mai apro­piată de criteriile pe care mi le-am stabilit singur. Unu: din punct de vedere al timpului liber, pot face şi presă scrisă, şi presă de televi­ziune. Doi: această alegere îmi dă prilejul să lucrez cu o echipă cu care mă simt compatibil; cu unii dintre ei am mai colaborat în diferite ocazii. Trei: Ziarul Cotidianul e produsul media cel mai apropiat ca structură de ceea ce am făcut eu la Adevărul şi Gândul”, ne-a spus Adi Ursu.

 

Mişcări “în lanţ”

Odată anunţată noua “gaşcă” din fruntea Cotidianului, următoarea “mutare” din media autohtonă e legată de viitoarea funcţie a lui Sorin Roşca Stănescu şi de numele grupului de presă din care acesta va face parte, după plecarea de la Ziua. Conform declaraţiei lui Sorin Roşca Stănescu, dată recent Jurnalului Naţional, “anunţul va fi făcut de noul acţionariat în

cursul acestei săptămâni”. În­tre timp, în interiorul re­dacţiei Ziua par să se fi “atenuat” fricţiunile dintre şeful Departamentului Externe, Victor Roncea, şi editorialistul re­cent concediat, Gabriel Andreescu. Acesta din urmă a declarat că “Ziua a devenit locul de manifestare a unui jurnalism grobian”.

 

Precizare

“Poziţia mea de director editorial a fost asumată în primăvara-vara anului trecut, adică în luna mai, pentru un mandat de un an, cu obiective clare, pe care împreună cu Mihnea Măruţă le-am îndeplinit cu asupră de măsură. Cotidianul este singurul ziar care în 2007 a înregistrat creşteri sub aspect de audienţă şi tiraj, potrivit SNA. Preluarea funcţiei de director editorial de către Doru Buşcu se face în condiţii absolut normale, într-un an electoral, cum este 2008, în care eu voi fi foarte implicat în numeroase proiecte de emisiuni la Realitatea TV”

Robert Turcescu, consilier editorial Cotidianul

 

ramona.draghici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: arte editorial cotidianul