x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale „Dispărute, strămutate, salvate”, expoziție foto-documentară la Muzeul Național Cotroceni

„Dispărute, strămutate, salvate”, expoziție foto-documentară la Muzeul Național Cotroceni

de Magdalena Popa Buluc    |    04 Dec 2021   •   14:51
„Dispărute, strămutate, salvate”, expoziție foto-documentară  la Muzeul Național Cotroceni

Muzeul Național Cotroceni prezintă, în perioada 9 decembrie 2021 – 9 februarie 2022, în Spațiile Medievale, expoziția foto-documentară „Dispărute, strămutate, salvate”. Proiectul expozițional își propune să aducă în fața publicului, în special a generațiilor mai tinere, o parte din opera plastică de factură monumentară cu caracter comemorativ, lucrări care, de-a lungul timpului, au fost îndepărtate, fiind considerate „indezirabile” de regimurile totalitare din secolul trecut.

 

Astfel, prin intermediul a peste 30 de panouri, publicul va cunoaște câteva creații de certă valoare artistică, unele de importanță istorică, aflate în patrimoniul național și universal, care au căzut sub furia distructivă a ideologiilor totalitare și au sfârșit demolate, topite sau, în rare situații, strămutate sau ascunse.

 

Statuile ecvestre ale regilor Carol I și Ferdinand I, creații ale sculptorului croat Ivan Meštrović, „Monumentul Reîntregirii Neamului”, grup statuar evocator al Marii Uniri de la 1918, opera sculptoriței Olga Sturdza-Mavrocordat, statuia lui Vasile Lucaciu – luptător pentru drepturile românilor ardeleni – sunt doar o mică parte dintre monumentele „necorespunzătoare ideologic și politic”, distruse și „scăzute din inventar pe bază de proces-verbal”.

 

Expoziția „Dispărute, strămutate, salvate”, deschisă publicului până pe 9 februarie 2022, va putea fi vizitată de marţi până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00. Vizitarea se face pe bază de programare, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele 021.317.31.07 / 0725.518.381, doar cu respectarea măsurilor speciale care au ca scop prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

×