x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Documentar - Marele jaf comunist la TVR

Documentar - Marele jaf comunist la TVR

de Adriana V. Paduraru    |    22 Ian 2007   •   00:00
Documentar  -  Marele jaf comunist la TVR

Povestea marelui furt comis in 1959. TVR 1 va ofera in aceasta seara un documentar extraordinar, despre care Eugenia Voda spunea ca este "un documentar la care copiii ar trebui dusi cu scoala".

Povestea marelui furt comis in 1959. TVR 1 va ofera in aceasta seara un documentar extraordinar, despre care Eugenia Voda spunea ca este "un documentar la care copiii ar trebui dusi cu scoala". Televiziunea publica le ofera telespectatorilor in aceasta seara, de la ora 20:20, prilejul de a urmari un documentar de exceptie: "Marele jaf comunist", in regia lui Alexandru Solomon.

Este vorba despre povestea incredibila a unui mare furt comis in 1959, la 15 ani dupa ce comunistii preluasera puterea, atunci cand un astfel de fapt parea, practic, imposibil de realizat! Filmul prezinta sumbra si incredibila istorie a jafului, ai carui presupusi autori au fost obligati sa isi joace propriile roluri intr-un film de propaganda regizat de Securitate.

RECONSTITUIRE. Cei acuzati de furt erau un grup de barbati inarmati si mascati si o femeie, toti sase fosti membri ai nomenclaturii comuniste si colaboratori ai Securitatii, care au furat o masina a Bancii Nationale, in care se aflau 1,6 milioane de lei (echivalentul a circa un milion de dolari la vremea respectiva). Cei sase au fost arestati si anchetati si li s-a cerut sa participe la reconstituirea filmata a furtului. A urmat condamnarea lor la moarte si impuscarea. La mai putin de un an de la incredibilul eveniment, pe ecrane a fost prezentat filmul Reconstituirea, avandu-i protagonisti chiar pe jefuitori. Filmul a starnit senzatie si multe intrebari. Dar nici pana azi, adevarul despre acest jaf nu a putut fi cunoscut in intregime. Multe intrebari au ramas fara raspuns dupa tot acest timp: a fost oare o inscenare pusa la cale de Guvern? O miscare sionista (pentru ca toti sase erau evrei), asa cum s-a spus la proces? O simpla talharie? Sau o forma unica de protest a acestor "gangsteri rosii" impotriva sistemului la a carui consolidare pusesera umarul timp de aproape doua decenii?

PREMII. Dupa mai bine de 40 de ani de la eveniment, Alexandru Solomon revine asupra subiectului. Dincolo de imaginile inselatoare ale Reconstituirii, el incearca sa descifreze misterul acestui caz. Si, totodata, al unei epoci. Documentarul sau a obtinut o serie intreaga de premii precum Premiul pentru Film Istoric, la Festival du Film d’Histoire, in Franta, Marele Premiu, la Mediawave Gyor, in Ungaria, Premiul pentru Valori Sociale, la Documenta Madrid.
Alexandru Solomon
A debutat ca operator la filmul "Priveste inainte cu manie" (regia Nicolae Margineanu), premiat la International Camera Festival. In paralel cu activitatea de director de imagine la filme de fictiune (precum "In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura" - regia Sinisa Dragin, "Examen" - regia Titus Muntean), Solomon a scris si regizat, incepand din 1993, circa 10 filme documentare premiate in tara si strainatate. "Franzela exilului", despre Caragiale la Berlin, a luat Premiul Special al Juriului, UCIN 2003. Iar"Omul cu o mie de ochi" - un film despre viata si fotografiile lui Iosif Berman si "Viata de caine" - o radiografie a Bucurestiului ca sat fara caini si oras cu caini - au fost desemnate "Cele mai bune documentare" la Festivalul Dakino in 2001, respectiv 1998. In prezent, Alexandru Solomon lucreaza la un film despre Radio Europa Libera.

×
Subiecte în articol: arte