x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Doi copii bătrâni

Doi copii bătrâni

de Roxana Jianu    |    20 Ian 2012   •   21:00
Doi copii bătrâni

Cum este sa fii bun in sculptura mica si in cea mare? Cum arata lucrarile unui sculptor care a contribuit la realizarea Monumentului Revolutiei din Capitala? Poftiti la lectia despre bronzuri a artistului Catalin Geana si la cea despre fotografia alb-negru a tanarului Alexandru Damian.

'L-am cunoscut in atelierul unui pictor, in urma cu ceva timp. Am descoperit atunci in acest tanar un neasteptat de bun artist. Era un oltean plecat din suflul modernitatii lui Brancusi si coplesit de arta neagra ori de infinitul aztec. Sculptura mica pare un fleac pentru multi. Ei bine, in realitate nu este asa. Dar Catalin are avantajul de a fi bun atat in mica sculptura, cat si in cea mare', l-a descris criticul de arta Liviu Tudor Samuila pe artistul Catalin Geana la vernisajul expozitiei celui din urma. Expozitia, deschisa la Galeria Simeza pana la 25 ianua­rie, cuprinde lucrari din bronz ale artistului amintit, dar si fotografii realizate de Alexandru Damian.

Cei pre­zenti pot descoperi temele alese de acestia si anu­me indreptarea catre religie, sculptura africana sau din lumea aztecilor. Denumite 'Cioban', 'Aman­ta', 'Paznic' sau 'Iepuras', lucrarile sunt efec­tuate de Catalin Geana prin tehnica bronzului si exprima fie o lacrima, fie un zambet. Se poate ve­dea 'patinarea' inspre intuneric a obiectelor. Se poa­te vedea cum el gaseste in intuneric lumina, transformata mai apoi in bronz. Lucrarile au fost ex­puse in importante galerii din Bucuresti si din tara. A contribuit la realizarea Monumentului Revolutiei din Capitala si la Fantana Bibliotecii Nationale a Ro­ma­niei si a castigat premiul al treilea la expozitia de sculptura 'Brancusiana', organizata la Targu-Jiu in 2005.

Cat despre Alexandru Damian, acesta este un ta­nar artist fotograf ce-si dezvolta teme legate de via­ta, de viziunea asupra lumii si integrarea in socie­ta­te, tentatie, risipa, viciu. A colaborat cu pictorul Bogdan Mihai Radu si a lucrat pentru Ambasada Belgiei. Despre cei doi criticul de arta Liviu Tudor Sa­mu­i­la incheie astfel: 'La aceasta expozitiei ai senzatia ca strabati temple si taceri misterioase de piramide, in­tunericul lor fiind luminat de facliile bronzurilor. La Galeria Simeza expun doi «copii» batrani'.

×
Subiecte în articol: arte