x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale „Doina Lie 2022. Expoziție jubiliară”, la Palatul Suțu

„Doina Lie 2022. Expoziție jubiliară”, la Palatul Suțu

de Magdalena Popa Buluc    |    13 Oct 2022   •   17:30
„Doina Lie 2022. Expoziție jubiliară”, la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției jubiliare „Doina LIE 2022”, eveniment care va avea loc vineri, 14 octombrie, ora 18.00, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, 2).

„La inițiativa Asociației Doina Lie, Secția Artă a Muzeului Municipiului București a organizat, la etajul Palatului Suțu, o amplă expoziție dedicată acestei sculptorițe. Doina Lie este reprezentată în patrimoniul Pinacotecii București prin două bronzuri (Plutașul și Portret).

Prezență inconfundabilă în plastica românească din a doua parte a secolului XX, Doina Lie (1929-2012) a absolvit Institutul de Arte Plastice din București în 1956, studiind cu Constantin Baraschi. A organizat mai multe expoziții personale, printre care amintim expozițiile de la Galeria Orizont din București și Galeria Haus im Park, Emmerich, Germania (1975), de la Muzeul orașului Wesel, Germania (1977), de la Casa de cultură Friedrich Schiller, București și de la Galeria Den Gulden Fointain, Amsterdam, Olanda (1979), precum și de la Fundaţia Dinu Lipatti, Geneva, Elveţia (1991).

 

Creația sa gravitează în jurul reprezentării corpului uman – de la opere cu tematică istorică, mitologică, religioasă la portrete sau nuduri ferm modelate, cu volume echilibrate și fluide, dar și cu o înclinație evidentă spre simplificarea formelor, chiar spre austeritate.

 

Urmașii artistei, prin intermediul Asociației Doina Lie, au inițiat organizarea acestei expoziții de sculptură și grafică, pe care o considerăm necesară atât pentru demersurile de cercetare a patrimoniului deținut de muzeu, cât și pentru a oferi iubitorilor de artă contemporană ocazia de a se întâlni cu creația unei artiste cu o activitate remarcabilă pentru sculptura românească, inclusiv în arta monumentală. Amintim, în acest sens, statuia dedicată lui Neagoe Basarab, realizată la Curtea de Argeş. În expoziție este prezentat proiectul în ghips pentru această sculptură monumentală (1963), precum și o fotografie care ilustrează această operă.

 

Se adaugă lucrări reprezentative precum Miri, macheta monumentului Iuliu Maniu din Alba Iulia, Ctitorie și Terra” - Angelica Iacob, șef Secție Artă, Muzeul Municipiului București.

 

„La 10 ani după trecerea în Purgatoriu, sculptorița Doina Lie cere din nou atenția publicului. Asociația dedicată și purtând numele artistei a organizat o amplă retrospectivă itinerantă: începută la Alba Iulia, expoziția își deschide porțile acum în cadrul Palatului Suțu.

Lăsând aprecierea artistică a personajului Doina Lie colegilor de specialitate, doresc să readuc cu această expoziție, în fața ochiului interior al celor ce au cunoscut-o, căldura și magia pe care ea și atelierul ei o emanau. Activă într-un domeniu masculin – sculptura – unde forța fizică avea un cuvânt de spus, Doina Lie a pledat întotdeauna pentru emancipare. A știut să-și aprecieze capacitatea și valoarea personală și a încurajat generațiile mai tinere. Aportul ei, al femeii, la sculptura românească și în contextul generației sale - George Apostu, Paul Vasilescu, Pusi Cocea, Geta Caragiu, Vasile Gorduz, Silvia Radu, Constantin Popovici - este major și inconfundabil. Vă invit la un periplu amplu în parcursul și soluțiile multiple ale Doinei Lie”, a declarat Maria Lie-Steiner, fiica artistei.

 

Pentru toamna anului 2022, Secția Artă a Muzeului Municipiului București a pregătit la Palatul Suțu un regal expozițional alcătuit din trei expoziții inedite dedicate unor valoroase femei-sculptor din România. Dacă expoziția „Autoportret. Elena Surdu Stănescu – ATEMPORAL – Sculptură” s-a închis, iar „Destinul unei sculptorițe: Henriette Cihoschi” poate fi văzută până pe data de 23 octombrie, „Doina LIE 2022. Expoziție jubiliară” va putea fi vizitată în spațiul rezervat Pinacotecii București în perioada 14 octombrie - 27 noiembrie 2022, ea încheind, astfel, această serie de prezentare unică în România.

 

×
Subiecte în articol: palatul Şuţu Doina Lie 2022