x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Don Juan american

Don Juan american

18 Mai 2005   •   00:00

Se pare ca "Flori ofilite", filmul lui Jim Jarmusch, cineast american independent, fidel artei lui si nu presiunilor industriei filmului, are cele mai multe sanse in cursa pentru cel mai ravnit premiu, Palm d’Or.

  • de EUGENIA VODA- Cannes
  • VEDETE. Regizorul Jim Jarmush, Tilda Swinton, Bill Murray si Julie Delpy, inainte de vizionarea filmului "Flori ofilite"
    Pe Don Juan-ul american din filmul lui Jim Jarmusch il cheama, simplu, Don. E un celibatar inrait, care se recunoaste specialist in computere si femei. Ultima sa cucerire il paraseste trantind usa. Don ramane livid, in living, ca intr-un cavou. Vidul e inviorat de o scrisoare, cu stampila postei indescifrabila, sosita intr-un plic roz, nesemnata, in care una dintre fostele lui amante il anunta ca e tatal unui fiu de 19 ani si ca s-ar putea ca baiatul sa vrea sa-si cunoasca parintele, de vreme ce a plecat de acasa intr-o calatorie misterioasa. De aici incepe comedia!

    COMEDIA. Don Juan nu are nici cea mai vaga idee de la cine poate fi scrisoarea si nici energie suficienta ca sa afle. O va face totusi la sugestia unui prieten cu vocatie de detectiv amator. Drept care Don pleaca prin America, in ceva ce s-ar putea numi, parafrazandu-l pe Mazilu, pelerinaj la ruinele unor vechi pasiuni. Posibilele "mame" nu sunt 1.003, sunt doar cinci, iar una e deja la cimitir, ceea ce simplifica si mai mult lucrurile. Raman patru - patru vizite pe care le face Don Juan, prezentandu-se de fiecare data la usa, pe nepusa masa, dupa 20 de ani, cu cate un buchet de flori in mana.

    IUBITELE. Dar "florile ofilite" din titlu sunt, de fapt, fostele iubite. Nici una nu-l recunoaste din prima clipa. Bill Murray face din personaj un extraordinar clovn tragic, vulnerabil si fragil, indaratul mastii de barbat de succes. Periplul personajului - si al filmului - e, in esenta, legat de "dorinta si speranta, speranta ca o sa ti se intample ceva ce asteptai, ceva ce iti lipsea, fara sa fii in stare sa spui ce anume iti lipseste", cum frumos explica insusi regizorul. In fiecare intalnire, Don descopera alt univers, intelege care ar fi putut fi viata lui, daca… Si totusi, el nu va descoperi identitatea celei care i-a trimis scrisoarea. Una din fostele iubite e jucata de Sharon Stone, care a slabit foarte mult si are un nou look. Ea intruchipeaza un personaj atasant, o femeie care tine cu dintii de tinerete, cu o exasperare zglobie, mama unei adolescente care umbla in pielea goala prin casa si pe care nu degeaba o cheama Lolita. Un episod demential e vizita la iubita jucata de Jessica Lange, fosta avocata, acum lesbiana si specialista in comunicarea cu animalele - carora le traduce, textual, gandurile, in engleza, la cabinet, pentru o clientela de lux!

    FLORILE
    E foarte probabil ca "Broken Flowers" (Flori ofilite), al lui Jim Jarmusch, o mica bijuterie stilistica, cu un "design" original, sa aiba si mare succes de public. Aceasta este si una dintre obsesiile festivalului: sa descopere filme de autor care sa aiba acces si la inima marelui public; asa cum s-a intamplat cu filmele unor Almodovar sau Tarantino, premiati, in alti ani, la Cannes. Posibilul succes de casa al noului Jarmusch se leaga de numele unor actori cu lipici (Sharon Stone, Bill Murray, Jessica Lange, Jeffrey Wright), dar mai ales, de ingeniozitatea scenariului scris tot de Jim Jarmusch, care, fara sa faca rabat de la umorul sofisticat si subtil, are si un prim nivel foarte accesibil, deschis pentru toata lumea…

    ×
    Subiecte în articol: arte