x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Erotopoetica

Erotopoetica

de Tudor Cires    |    28 Iul 2012   •   21:00
Erotopoetica

Nu e primul si sunt sigur ca nici ultimul spectacol de muzica si poezie care se face in Romania. "Erotopoetica" apare insa dupa o pauza considerabila, in care actorii scenei politice au fost (si sunt, inca) mai sonori decat actorii scenei de teatru. Intr-un fel, probabil ca acest preaplin vicios al vietii noastre de zi cu zi declanseaza revolta spiritului; "revolta" care ne cere, cu alternanta previzibila, odihna si grabnica schimbare de registru.

Si atunci iesim din casa si mergem sa ascultam poezie, la "Godot Cafe Teatru", unde ne asteapta Toma Enache si Jezabel. Spectacolul lor, "Erotopoetica", e un colaj de versuri scrise de mari poeti romani (Eminescu, Blaga, Barbu, Stanescu, Miron Radu Paraschivescu, Bogza) si straini (Seferis, Khalil Gibran), in spatele carora se asaza muzica interpretata live de Jezabel si imaginea de proiector. Nu e un simplu pelerinaj de strofe, ci o productie profesionista, al carei scenariu (Toma Enache) o coboara printre spectatori, facandu-i sa participe la intalnirea cu tot felul de intrebari: "Femeie, ce mare porti in suflet si cine esti?", "De ce mor, cu fiecare lucru pe care il ating?", "N-ar trebui sa spunem putinele noastre cuvinte/ Fiindca, maine, sufletul isi inalta panzele?"... Intrebari rostite de actor (Toma Enache), purtatorul marilor adevaruri fara fard. Cu alte cuvinte, Toma Enache ne invita la o intalnire cu intrebarile si framantarile marilor poeti, intrebari in masura sa ne faca si pe noi sa ne comparam propriile raspunsuri ori sa gasim unul.

"Spectacolul, ne spune regizorul, e o marturisire a unui artist prins in mrejele vietii, cu intrebarile fundamentale ale vietii. Ele «vorbesc» despre iubire si despre moarte. Pleci din spectacol cu o stare care te duce spre un raspuns, te face sa cauti un raspuns.

Traim momente in care lumea pare ca nu are nevoie de poezie. Dar cred ca totusi fie si o parte mica din public simte aceasta nevoie si aceasta dorinta de intalnire cu poezia." Ca orice spectacol profesionist, "Erotopoetica" are un pret de cost. Biletul de intrare se vinde cu 25 de lei, dar e limpede ca Toma Enache se gandeste la altceva decat la bani. "Imi doresc, in primul rand, spune el, ca oamenii care vin acolo sa considere ca au venit la un eveniment artistic menit sa ne spuna, cu optimism, ca e mai frumos sa iubesti decat sa urasti, mai frumos sa te gandesti cu seninatate la moarte, mai frumos sa accepti ca esti un simplu muritor... Asta nu inseamna ca nu trebuie sa te bucuri de viata, ca nu trebuie sa te bucuri de tot ce este profund omenesc, profund sensibil. Revin la crezul meu artistic: acest spectacol te face sa descoperi ca teatrul este cea mai frumoasa forma de prietenie; ca aceste intalniri de suflet sub spiritul cretor al marilor poeti sunt intalniri intre prieteni, intre oameni care simt ca viata este in alta parte; poate, in poezie, as spune."

Toma Enache e unul dintre acei care cred ca omul contemporan trebuie sa pastreze, intotdeauna, o farama de poezie deasupra capului; ea il face sa nu uite sa priveasca cerul. Parte a vietii, poezia ne invita s-o (re)traim, in forma expresiva imaginata de Toma Enache, joi, 26 iulie, la "Godot Cafe Teatru", ora 20. Dar – avertizeaza actorul si regizorul cunoscut de noi din pelicula "I’m not famous, but I’m Aromanian" – cei care nu dau doi bani pe poezie ar face bine sa stea acasa!...

×