x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Etno-Rustica România, la a treia ediţie

Etno-Rustica România, la a treia ediţie

de Florina Grigorie    |    26 Sep 2008   •   00:00

Pentru promovarea tradiţiilor, obiceiurilor şi culturii românilor şi etniilor din România s-a organizat a treia ediţie a expoziţiei Etno-Rustica România, în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.



Pentru promovarea tradiţiilor, obiceiurilor şi culturii românilor şi etniilor din România s-a organizat a treia ediţie a expoziţiei Etno-Rustica România, în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti. Etno-Rustica România se desfăşoară sub egida 2008 ­ Anul European al Dialogului Intercultural şi vă aşteaptă, până la 28 septembrie, să vă delectaţi simţurile atât cu degustări de preparate gastronomice tradiţionale româneşti, cât şi cu cele ale minorităţilor din România. Tot aici au loc demonstraţii ale meşterilor olari, demonstraţii de ţesut la război, expoziţii cu vânzare de obiecte de artă populară precum sculpturile în lemn, ceramică de Horezu şi Corund, covoare, broderii, costume populare, icoane şi oferte de turism.

Cei care nu au plecat încă în vacanţă vor putea alege din ofertele de turism atractive, prezentate în cadrul expoziţiei. Dintre cele 60 de standuri pregătite să ne întîmpine, fiecare cu oferte “preţioase”, m-am oprit să degust mezeluri româneşti. Într-o răscolire de amintiri, am simţit acel gust real, demult nemaisimţit, care mă făcuse să prefer mezelurile ca alimentaţie de bază a micului dejun. Aşa m-am hotărât să aflu mai multe despre aceste produse. “Korani sunt produse naturale în proporţie de 60%, deoarece nu se ştie exact cât de naturală este hrana animalului”, ne-a spus Doru Ilie, manager HoRe care s-a oferit foarte amabil să-mi satisfacă curiozităţile vizavi de mezelurile naturale.

De asemenea, produsele nu conţin proteine. Respectând normele europene, produsele conţin câţiva aditivi alimentar, dar nu şi E-uri. Ceva deosebit este faptul că produsele sunt afumate cu fum rece şi lemn de esenţă tare şi folosesc doar maţe naturale. Iată numai cîteva exemple: piftie (conţine usturoi natural), jumări (ca cele preparate de bunici), cremvurşti (în maţ natural), tobă (din rinichi, limbă, şorici “fără păr” etc.), carne la garniţă, cârnaţi de casă în untură proprie, caltaboş, piept de raţă, cârnaţi afumaţi, leber. De un an, toate aceste minunăţii iau naştere la fabrica din comuna Frumuşani, judeţul Călăraşi. Cu cele mai bune mezeluri pe care le-am gustat, au luat Premiul Indagra, în Bulgaria. O gamă variată de produse tradiţionale româneşti, pregătite după reţete vechi, “moştenite din bătrîni”.

×
Subiecte în articol: arte