La 12 martie, manifestarea "Folk fără vârstă", pentru prima oară, a acceptat invitaţia Ligii Studenţilor şi a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară de a readuce muzica folk în rândul studenţilor.
"Folk fără vârstă", organizat de Radio România Actualităţi şi Radio Bucureşti este o manifestare aflată la cea de-a treia ediţie şi este dedicată, precum îi spune şi numele, muzicii folk, un gen muzical foarte apreciat în anii 70, 80. Pornind de la premisa că folk-ul continuă să fie o muzică foarte potrivită pentru tineri, "Folk fără vârstă" şi-a propus, pe de o parte, să aducă acest gen muzical - prin cei mai de seamă reprezentanţi ai săi - în rândul liceenilor şi, pe de altă parte, să descopere noi talente care să continue să iubească Folkul. În fiecare lună a anului şcolar, "Folk fără vârstă" ajunge într-un liceu bucureştean, unde elevii talentaţi îşi încearcă puterile artistice în faţa juriului, după care urmează un recital susţinut de adevăraţii corifei ai muzicii folk. La 12 martie aceştia au fost Mircea Vintilă, Ovidiu Mihăilescu, Maria Gheorghiu şi Eugen Cristea & ATELIER. Hora Reghin, fabricantul român de instrumente muzicale, a acordat, până acum, zeci de chitare drept premii.
Sala de Sport din cadrul Campusului "Agronomie" a fost neîncăpătoare pentru studenţii dornici să trăiască momente de emoţie artistică în contact cu melodiile şi poezia adevărată, dar şi să-şi aplaude colegii îndrăzneţi. Şi pentru că am ajuns aici, oare din cei peste 5.000 de studenţi aflaţi în campusurile noastre, nu s-ar mai găsi şi alţii, cu talent, dar şi curaj, care să îndrăgească acest gen muzical? Oare manelele ne-au afectat gustul artistic şi simţul muzical încât să nu mai îndrăgim o muzică atât de frumoasă? Dacă ar fi să ne luăm după reacţia sălii, răspunsul este un categoric NU! Cum altfel ne-am putea explica aplauzele nesfârşite, bisurile, cântatul alături de interpreţi, într-un cuvânt participarea totală a sălii la tot ceea ce s-a petrecut pe scenă.
Cât despre participanţi… Constantin Ciprian Iacob, un tânăr care a participat la ambele secţiuni, Interpretare şi Creaţie, a demonstrat că seriozitatea îl caracterizează şi a muncit mult, la fel şi Laurenţiu Santorino şi Gabi Hurmuzache, foarte aproape de spiritul folk. Şi ceilalţi concurenţi au fost la înălţime precum Ana Maria Paraschiv, Patricia Drăgan şi Oana Ion.
Câştigătorii la Categoria interpretare au fost: Locul I - Ciprian Iacob (Management) şi Ana Maria Paraschiv (Zootehnie); Locul II – Patricia Drăgan (Filosofie); Locul III – Oana Ion (Management). La Categoria compoziţie: Locul I - Laurentiu Santarino şi Gabi Hurmuzache (Relaţii Internaţionale); Locul II – Ciprian Iacob. Toţi au fost recompensaţi cu chitare şi CD-uri marca Jurnalul Naţional. Recitalul "greilor" a fost un adevărat triumf. Două ore de recitaluri de mare clasă au înroşit palmele celor prezenţi în sală. Mircea Vintilă, trubadurul veşnic tânăr şi la modă, a fost plăcut surprins că versurile marilor sale şlagăre sunt cunoscute şi de studenţi. Cu opt piese a încântat "Ciocu", aşa cum îl alintă fanii genului. Maria Gheorgiu şi trupa "Atelier" (superbă trupă de care nu ştiam prea multe până acum) a adus în atenţia publicului gingăşia interpretării feminine. Ovidiu Mihăilescu, prin piesele sale ritmate şi cu versuri "puse pe glume" a smuls ropote de aplauze, iar la piesa "Cawboy-ul Nelu" care l-a împuşcat pe indianul "Faţă de...", s-a râs în hohote (atenţie, aceasta era şi soarta hărăzită celor care cântă ... manele). În final, actorul şi interpretul Eugen Cristea, a dat gata sala cu un blues şi rock-uri ale anilor 60 şi 70. Pe scurt, a fost un "regal" pe care cei care nu au venit îl vor regreta. Dar, vor mai fi şi alte asemenea concerte de muzică adevărată. Acesta a fost doar începutul. De la o ediţie la alta, "Folk fără vârstă" a câştigat considerabil teren, ceea ce a determinat elevii din alte oraşe ale ţării să solicite "Folkul fără vârstă" să vină şi la ei în oraş. Aşa se face că la 27 martie folkul va ajunge la Botoşani.
Citește pe Antena3.ro