Un roman de debut care se va citi cu sufletul la gura
Khaled Hosseini este la ora actuala cel mai in voga autor afgan. Romanul de debut, "Vanatorii de zmeie", a fost 100 de saptamani in topul New York Times. Acum, scriitorul care scrie despre insangeratul Afganistan a fost tradus si in Romania. Cu ajutorul Editurii Niculescu,
i-am luat un scurt interviu...
Jurnalul National: Vorbind despre "Vanatorii de zmeie", care credeti ca este secretul popularitatii?
Khaled Hosseini: Cred ca in "Vanatorii de zmeie" este vorba in primul rand de o poveste umana. Pentru ca teme ca prietenia, tradarea, vina, respingerea, dragostea dintre parinti si fii sunt teme universale si nu in mod specific afgane, cartea a putut sa depaseasca granitele culturale, rasiale, religioase si sa rezoneze cu cititori de diferite background-uri culturale. Cred ca oamenii raspund in primul rand la emotiile din carte.
De asemenea, exista un interes fata de Afganistan, dupa evenimentele de la 9 septembrie si dupa declansarea luptei impotriva terorismului. Pentru multi cititori, cartea este prima fereastra catre o tara care continua sa joace un rol central pe scena geopolitica a lumii. Asadar, cred ca exista si o curiozitate fata de aceasta tara. In ultima instanta insa, povestea trebuie sa stea pe propriile picioare si cred ca cititorii raspund emotiilor umane din carte.
De asemenea, exista un interes fata de Afganistan, dupa evenimentele de la 9 septembrie si dupa declansarea luptei impotriva terorismului. Pentru multi cititori, cartea este prima fereastra catre o tara care continua sa joace un rol central pe scena geopolitica a lumii. Asadar, cred ca exista si o curiozitate fata de aceasta tara. In ultima instanta insa, povestea trebuie sa stea pe propriile picioare si cred ca cititorii raspund emotiilor umane din carte.
Dle Hosseini, spuneti-ne cateva amanunte legate de filmul care se va face dupa cartea dvs...
Filmul este produs de William Horberg si de Rebecca Yeldham pentru compania Dreamworks/Paramount. Este regizat de Marc Forster, cel care a mai facut "Monsterâs Ball", "Finding Neverland", "Stranger than Fiction". Filmarile au loc in vestul Chinei si in Statele Unite, iar distributia este una internationala, pentru ca deja cuprinde atat actori afgani, cat si iranieni sau egipteni in rolurile internationale. Limba vorbita este o mixtura de engleza si dari. Filmarile s-au incheiat la sfarsitul lui 2006 si, daca totul merge bine, filmul va fi lansat la sfarsitul lui 2007.
Ce scriitori si-au pus amprenta asupra dvs.?
Nu pot sa denumesc un singur scriitor, deoarece cred ca am fost influentat, intr-o oarecare masura, de fiecare scriitor pe care l-am citit. Cu toate acestea, nu pot sa nu spun ca sunt scriitori pe care ii admir ca Alice Munro, J.M. Coetzee, Ian McEwen, Dave Eggers, John Steinbeck si, bineinteles, poetii clasici ai coltului de lume in care m-am nascut - Rumi, Khayyam, Hafez etc.
Atunci cand scrieti aveti anumite "obiceiuri" de creatie? Ce va inspira?
De cele mai multe ori, atunci cand incep sa scriu, nu am o idee precisa despre ceea ce se va intampla. De cele mai multe ori este vorba despre o emotie, de un sentiment sau, mai mult, de ceva extrem de vag. Cateodata este o simpla imagine care imi vine in minte sau de o replica. Ma apuc de lucru si vad ce iese. Nu imi place sa schitez totul dinainte (desi pentru unii aceasta solutie functioneaza), pentru ca acest lucru ar insemna sa-mi inabus spontaneitatea. Scriu dis-de-dimineata, uneori incep la ora 5:30, si termin pe la ora 3 sau 4 dupa-miaza. Scriu cate un paragraf mare sau capitol, apoi il rescriu pana sunt multumit. Imi place sa scriu in liniste, desi am prieteni scriitori care nu pot crea decat daca asculta opera, muzica punk, rock sau folk. Scriu acasa, dar recent am inchiriat un mic birou pentru week-end, unde am inceput munca la cel de-al doilea roman al meu, "A Thousand Splendid Suns".
Dati-ne cateva detalii despre proiectele dvs...
Cel de-al doilea roman se numeste "A Thousand Splendid Suns". Daca primul meu volum se confrunta cu chestiuni entice, religioase si de clasa sociala, acesta pune alte probleme. Asadar, personajele principale sunt doua femei si sunt redate circumstantele care le-au adus impreuna, avand pe fundal contextual politic si istoric al Afganistanului de astazi. Este, ca si "Vanatorii de zmeie", o poveste emotionanta, dar proiectul este chiar mai ambitios. Povestea se intinde 40 de ani in trecut, iar numarul personajelor este mult mai mare. Dar, in final, ca si "Vanatorii de zmeie", este o poveste despre o experienta umana, despre regrete, iertare si reconciliere. Va aparea in Statele Unite in mai 2007.
Un gram din această substanță rară costă peste 62.000.000.000.000 de dolari. Este produsă de om și are proprietăți uluitoare
100 DE SAPTAMANI IN TOP
| ||
|
Citește pe Antena3.ro
BIOGRAFIE
|
Khaled Hosseini s-a nascut la Kabul, in Afganistan, in 1965. Este cel mai mare din cinci copii, iar mama lui a fost profesoara de literatura si istorie la un liceu de fete din Kabul. In 1976 familia se muta la Paris, unde tatal este numit intr-un post diplomatic la Ambasada Afganistanului. In 1980, dupa sangeroasa lovitura de stat si invazia sovietica in Afganistan, familia lui Hosseini solicita si primeste azil politic in SUA. Se stabileste la San Jose si urmeaza cursurile Santa Clara University. Din 1996 practica medicina. Este casatorit si are doi copii. "Vanatorii de zmeie" este primul roman.
|