x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expeditie - Mit sau adevar?

Expeditie - Mit sau adevar?

de Miruna Mihalcea    |    08 Mar 2006   •   00:00
Expeditie - Mit sau adevar?

Dan Chisu pleaca maine in Peru, un-de va realiza un documentar cu in-registrarea "live" a procesului de i-nitiere in samanism. Jurnalul Natio-nal va insoti echipa pe tot parcur-sul expeditiei si va transmite, in exclusivitate, fotore-portaje de la fata locului.

Dan Chisu pleaca maine in Peru, unde va realiza un documentar cu inregistrarea live a initierii in samanism. Jurnalul National va insoti echipa pe tot parcursul expeditiei si va transmite in exclusivitate fotoreportaje de la fata locului.

Jurnalul National: De ce samanii?
Dan Chisu: Cineva interesat de partea dramatica a initierii mi-a pus acest proiect pe masa. Initierea se face departe, undeva la cateva sute de kilometri de Lima. Se merge cu autobuzul, cu piroga si acolo, dupa sase zile de purificare, Cristi o sa ingurgiteze ayahuasca, substanta folosita de samanii de acolo ca sa provoace starea spirituala necesara patrunderii in lumi paralele. Noi mergem cu el sa vedem ce se intampla dupa asta...

Pare un proiect destul de riscant pentru toata lumea. Pericole naturale si incertitudini spirituale...
Da, dar m-a atras ideea de a face un film despre cineva care isi risca viata. El da si o declaratie notariala inainte de asta, unde precizeaza ca o face pe propria raspundere si ca noi putem folosi materialul, orice s-ar intampla.

Cum si-a promovat el proiectul, ca sa obtina suport din partea dumneavoastra? Ce motivatie socanta a avut? O tragedie, curiozitate?
Nu pot vorbi in locul lui. Insa, desi mi s-a parut destul de ciudata motivatia lui, pentru mine a contat determinarea cu care a insistat asupra subiectului. Asta m-a facut sa caut sponsori, finantare, televiziunea care sa prezinte documentarul, colaboratori si alti parteneri. Asa ca totul e aranjat, maine plecam!

Cat dureaza calatoria?
Pentru Cristi, cel care va fi initiat, doua saptamani. Restul vom mai zabovi o saptamana, pentru ca vreau sa fac si cateva episoade pentru emisiunea mea culinara. De exemplu, vreau sa fac istoria rosiei, care vine din Peru.

Lungmetraj documentar


In ce va priveste, care e finalitatea urmarita? De ce ati decis sa fiti alaturi de Cristi?
Nu-l ajut pe el, ma ajut pe mine. Imi place sa fac produse inedite. Consider ca un documentar de genul celui pe care il voi realiza eu cu ocazia acestei calatorii poate sa fie interesant. Chiar socant! Va fi un lungmetraj documentar, cu patru episoade de cate 26 de minute.

Veti sta langa Cristi pe tot parcursul etapelor initierii? Contractul prevede si asistenta medicala, in caz de urgenta?
Da, vom fi mereu langa el, dar contractul nu prevede asistenta medicala, pentru ca nu e nevoie. Esti pe mana samanului. Avem insa un psiholog cu noi, iar despre samanul Juan Flores, cel care va realiza practic initierea lui Cristi, am aflat ca e cel mai mare specialist in materie de samanism. Asta e foarte important, pentru ca sunt o groaza de escroci.

In ce consta escrocheria? In vanzare de droguri mascata?
Nu. Samanii sunt un fel de vraci care-ti indica tot felul de ierburi, spunandu-ti ca te vor vindeca de cine stie ce suferinte ai tu. Iar sarlatanii vand pe bani grei ierburi de la colt de strada, pe post de substante miraculoase. E drept ca sunt si samani vestiti, care au vindecat boli in fata carora medicii se dadusera batuti.

Ratiune, miracol sau autosugestie?


Credeti ca o sa elucidati misterul vindecarilor miraculoase?
De fapt, noi asta vrem. Sa vedem cat e mit si cat e adevar. Ei zic ca sunt capabili, cu ajutorul transei, de o cunoastere interioara mai profunda decat noi si ca exact aceasta cunoastere ii calauzeste in lumi paralele. Speculatia se refera la faptul ca, odata intrati in transa, ei stiu ce planta anume trebuie folosita ca sa vindece cutare boala. Ei sunt tamaduitori ancestrali. Exista zvonuri despre tratarea cancerului de san si despre o planta ce vindeca diabetul...

Se bizuie samanismul pe capacitatea de autosugestie a celui initiat?
Ramane sa vedem. Cristi e un tip destul de lucid. Eu, unul, am incercat deja mai multe experimente in afara lumii pe care o traim si divinatorii, clarvazatorii si toti cei care pretindeau ca "ma pot citi" nu reuseau si dadeau vina pe mine, in cele din urma: "Nu credeti, si de-aia!". Nu sunt nici Toma necredinciosul, dar m-ar fascina mai tare minunea decat raspunsul asta sec, cum ca eu refuz. Chiar si asa, puterea asta speciala ar trebui sa actioneze si peste refuzul meu. Pe mine ma intereseaza acum atitudinea lui Cristi fata de ce vede acolo. In plus, respectivul saman a zis ca, daca am probleme de tensiune, ma vindeca. Mie mi se pare aberant!

Ce-i face pe ei sa accepte o intreaga echipa pe capul lor?
Sunt convinsi ca ne vor face sa credem.

Indiferent de rezultat, dumneavoastra o sa difuzati documentarul?
Il fac oricum. Sper sa reusesc sa fac un film al carui fantastic sa fie acest adevar pe care il voi trai. Cristi, unul, isi face un testament viu, nu alta...

DUPA SAMANI… VA URMA
Impatimit al calatoriilor, Chisu pare sa nu aiba limita. "Frica mi-e tot timpul. Dar asta face parte din viata. Traiesc toate starile de teama, de parere de rau, dar probabil ca adrenalina asta a creat o adictie si calatoria a devenit un drog." In ocolul lumii in 80 de zile a vizitat 22 de tari, a mers cu sanii trase de caini, cu camile si elefanti, in Zanzibar a aflat socanta poveste a beciurilor unde sclavii erau tinuti 40 de zile si, daca nu mureau, erau eliberati, in Cuba s-a trezit mustruluit de ghidul care-i reprosa moartea violenta a lui Ceausescu, in Nepal s-a nimerit, fara voia lui, in fata rugurilor unde sunt incinerati mortii, conform obiceiurilor locului. De data aceasta, Alexandru Molovata, editorul foto al Jurnalului National, va insoti echipa pe tot parcursul si va transmite reportaje de la fata locului, in exclusivitate pentru cititorii nostri. Dupa samani, Chisu va traversa iar Mediterana, de data asta catre Canalul de Suez, si spera sa poata duce barca pana spre Indonezia...
×
Subiecte în articol: arte cristi