x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziția Leei Rasovszky: People You’ve Been Before, o propunere de a ne privi între noi cu mai multă empatie, se deschide în Piața Amzei

Expoziția Leei Rasovszky: People You’ve Been Before, o propunere de a ne privi între noi cu mai multă empatie, se deschide în Piața Amzei

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Mai 2024   •   12:00
Expoziția Leei Rasovszky: People You’ve Been Before, o propunere de a ne privi între noi cu mai multă empatie, se deschide în Piața Amzei
Sursa foto: Matei Buta

Expoziția „People You’ve Been Before” prezintă o serie de lucrări ce reflectă ultimii 10 ani de activitate artistică, incluzând desene, ceramică, instalații și artefacte personale. Vizitatorii sunt încurajați să aducă o fotografie portret care îi atrage. Poate fi o fotografie personală din trecutul lor sau una găsită, din orice epocă, dimensiune și stil, fie color sau alb-negru.

Titlul expoziției: People You’ve Been Before

Artist: Lea Rasovszky

Organizator: Mobius Gallery

Adresa: str. Piața Amzei nr. 13, sector 1, București

Vernisaj: 17.05.2024, de la ora 18:00 până la ora 22:00

Perioada: 17.05 - 15.06.2024

 

 

Vernisajul va avea loc pe 17 mai 2024, între orele 18:00 și 22:00, la adresa Piața Amzei nr. 13, simultan cu alte două expoziții din programul Amzei @Romanian Design Week. Împreună, cele trei expoziții vor face parte din circuitul RDW Design Go!, dar și din programul Noaptea Muzeelor.

 

Expoziția este deschisă pănă pe 15 iunie, de miercuri până sâmbătă, de la ora 18:00 până la ora 20:00.

Expoziția ilustrează complicata dinamică a conexiunilor umane, care se desfășoară într-un spațiu de profundă intimitate, unde accesul privitorului devine posibil exclusiv prin deschiderea acestuia către vulnerabilitate și empatie. Lea Rasovszky explorează geografia acestui spațiu, reformulându-și descoperirile în diferite medii - obiecte, fotografii de epocă și artefacte de o puternică încărcătură emoțională. Aceste relicve servesc drept ferestre către trecut și oferă acces la viețile trăite și la relațiile construite, evocând un sentiment de apartenență, care depășește timpul și spațiul.

Demersul artistic presupune conectarea cu aceste rămășițe ale epocilor trecute. Este un demers asemănător cu cel al unui antropolog, care dezvoltă narațiunile țesute în fiecare artefact și te invită să contempli tapiseria complicată a experienței umane. Este ca și cum ai explora un album foto vechi, cu oameni pe care nu i-ai mai întâlnit până acum, chipuri necunoscute, identități anonime, însă fără a-ți pierde capacitatea de a le înțelege esența. Exercițiul propus este acela de a privi cu deschidere, empatie și curiozitate pe cei cu care ne intersectăm. Chiar dacă nu o să întâlnești niciodată acești oameni, poveștile lor rezonează profund, invitându-te să vezi esența conexiunii umane în forma sa cea mai pură.

 

 

Lea Rasovszky (n. 1986) a absolvit Universitatea de Arte din București în 2008, secția Foto-Video, și a obținut masteratul în același departament în 2010. Proiectele sale problematizează clișeele de gândire și valorile societății contemporane, pe care le abordează cu o atitudine critică. Aceste aspecte sunt prezentate printr-un stil ironic și brut, adesea însoțit de instalații imersive care încurajează implicarea privitorului pentru a completa contextul. Din 2016, este cofondatoare a Asociației Matka Phi, o organizație dedicată inițiativelor sociale, educaționale și culturale, cu accent pe promovarea culturii și a artelor contemporane, precum și implicarea în comunități defavorizate. Matka Phi își propune să îmbine empatia pentru aceste comunități cu energia și creativitatea sectorului cultural în continuă expansiune. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Lea Rasovszky piaţa amzei