Cristian Marcu, Pavel Botezatu si Dan Silviu Turculet, cei trei graficieni si Jurnalul National au deschis portile unei expozitii de satira in eleganta librarie Carturesti.
Grafica satirica salveaza situatia acolo unde cuvintele au devenit neputincioase. Bunaoara, cand vine vorba de realitatea Romaniei de azi, asa grotesca si hilara cum se vede ea, pe strada sau la televizor. "ArheTicuri la romani", expozitia initiata de Jurnalul National si deschisa la eleganta Librarie Carturesti, e chipul in care publicatia comenteaza cotidianul in imagini. O noua generatie de observatori inspirati au produs, post-Caragiale, texte memorabile in marginea arhetipurilor romanesti de noua generatie carora tranzitia le-a dat viata si aripi. Scriitura lor s-a nascut reactiv la vulgaritatea politica, a facut opozitie grobianismului cu spoiala mondena si a subscris la delimitarea de prostul-gust cu gura mare. PEDEAPSA PRIN CUVINTE. Prostologia televizata obsesiv, noul om de talk-show care dezvolta monologuri cu asistenta, disputele de gospodine semidocte din menajul politic, purtate mai mereu cu usa deschisa catre palierul public, ca mirosul de ranced sa ajunga sub nasul electorului blazat, incultura afisata confident, la costum cu 4 ace, derizoriul ca subiect de stire nationala au fost toate infierate. Noile tipologii au stat la pedepsit sub penita editorialistilor nostri. In tot acest rastimp, condeie savuroase precum cele ale unui Cartarescu, Plesu, Dinescu sau Liiceanu n-au lasat nimic neoperat in cangrena prostului-gust. Realitatea noastra, mereu o caricatura sau o umbra a ceea ce ar fi putut fi Romania in idealul revolutionarilor de la â48 sau â89, s-a demonstrat ca e, in schimb, o fabuloasa sursa pentru literatura si cinematografie (vezi noua generatie de regizori romani si filmele lor: "Occident", "Furia", "Filantropica", "Moartea domnului Lazarescu").Citește pe Antena3.ro
EXPOZITIE
|
"ArheTicuri la romani" reuneste 60 de desene semnate de trei graficieni, fiecare dintre ei o marca speciala in zona desenului satiric de la noi.
De la Jung citire, si cu fina plecaciune geniului balcanic al lui nenea Iancu, arhetipurile au devenit aici, la portile Orientului, "ou tout est pris à la l...g"re", nici mai mult nici mai putin decat arheTICURI. Un cumul de scheme, de motive si de gesturi care ne bantuie reveriile, delirurile, discursurile si atitudinile de indivizi in aceeasi masura arhetipali si cotidieni.
|