x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Festival de teatru pentru orice public

Festival de teatru pentru orice public

de Maria Sârbu    |    30 Sep 2010   •   00:00
Festival de teatru pentru orice public

Un eveniment cultural, pe placul mai multor categorii de public, este organizat, pentru a treia oară, la Iaşi: Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret (FITCT). Într-o perioadă atât de critică din punct de vedere financiar pentru instituţiile de cultură, acest festival, pus pe picioare de Teatrul Luceafărul, "se ambiţionează să aibă continuitate şi să rămână în top", după cum spune directorul artistic Oltiţa Cîntec.

"Identitatea festivalului o urmează pe aceea a teatrului, fiind o manifestare cu o rază de adresabilitate de la preşcolari la liceeni, studenţi, părinţi, bunici. Fiecare ediţie are ataşată câte o emblemă individualizatoare, în ideea evitării previzibilităţii, pentru împrospătare tematică în fiecare an: 2008 «Diversitate şi dialog»; 2009 - «Inovaţie şi creativitate»; 2010 - «Interconexiuni». FITCT III va sublinia legăturile dintre arte (teatru, muzică, film, arte vizuale), creatori, tendinţe şi curente estetice, culturi naţionale", susţine Oltiţa Cîntec.

Această ediţie, care începe duminică, 3 octombrie (va dura până la 8 octombrie), poartă şi amprenta sărbătoririi a 60 de ani ai Teatrului Luceafărul împliniţi în 2010. Este teatrul care a educat generaţii întregi de spectatori, cu producţii ce au avut atât rol educativ, cât şi estetic. De aceea, la Teatrul Luceafărul vin nu numai copii şi adolescenţi, ci şi mulţi tineri şi adulţi, iar conducerea lui îi remunerează pentru această fidelitate cu spectacole de calitate, reunite, la început de octombrie, sub sigla FITCT. Primele două ediţii au fost "energizante" pentru iubitorii de teatru, oferindu-li-se montări interesante din diverse spaţii geografice şi spirituale. A devenit mai dinamică, datorită "întâlnirilor productive", şi echipa festivalului, contactele cu trupele din mai multe ţări obligând-o la comparaţii. Festivalul se va deschide, aşa cum e şi normal, cu un spectacol al gazdelor: "Cartea junglei" (foto), după Rudyard Kipling, în regia Oanei Leahu. De luni, se vor juca pe puţin două reprezentaţii cu fiecare dintre titlurile programate - în matinal, ora 10:00, şi după-amiază, ora 18:00. Publicul va putea vedea producţii ale unor teatre din Bucureşti şi din alte oraşe din ţară, dar şi montări din Polonia, Germania, Franţa, Italia, Cehia.

Programul va mai cuprinde o masă rotundă şi lansarea cărţii "60 de stagiuni. Monografia Teatrului Luceafărul Iaşi" (ediţia a II-a) de Oltiţa Cîntec. Festivalul, organizat împreună cu Consiliul Judeţean Iaşi şi UNITER, are un mare sprijin din partea institutelor şi centrelor culturale ale ţărilor participante, cu activitate în România.

×
Subiecte în articol: arte