x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Festivalul de film NEXT

Festivalul de film NEXT

05 Apr 2008   •   00:00

JURNAL DE CINEFIL
E ceva frumos cu festivalul acesta, şi-ar trebui să-l cunoaşteţi. Sunt sigură că cei mai mulţi dintre cei care citesc aceste rânduri nu ştiu mare lucru despre NEXT. Festivalurile de film sunt pentru studenţi, mai ales pentru cei de la Arte sau de la Litere.



JURNAL DE CINEFIL
E ceva frumos cu festivalul acesta, şi-ar trebui să-l cunoaşteţi. Sunt sigură că cei mai mulţi dintre cei care citesc aceste rânduri nu ştiu mare lucru despre NEXT. Festivalurile de film sunt pentru studenţi, mai ales pentru cei de la Arte sau de la Litere. Festivalurile de film sunt pentru iniţiaţi, iar când filmele sunt de scurt metraj îţi şi imaginezi spectatorii cu părul rasta, coloraţi precum curcubeul şi cu haine care nu ştii dacă sunt creaţia vreunui designer cu influenţe industriale sau sunt luate de la second hand. Un festival internaţional de scurt şi mediu metraj nu e pentru publicul larg, oricum ai lua-o. Dar, cu toate astea, merită să ştiţi despre el, să vă gândiţi un pic la el şi poate – dacă sunteţi din Bucureşti – să vă opriţi într-o seară la Cinema Eforie ca să vedeţi câteva filme. Intrarea e liberă.


Cu o avalanşă de decese ale personalităţilor din lumea culturală, nu se poate să nu vă fi gândit măcar o dată, în faţa unei asemenea veşti triste: oare cine o să-şi mai aducă aminte de oamenii aceştia? Nu se poate să nu fi avut un moment de sinceritate ca să recunoaşteţi că, oricât de mult v-ar fi plăcut un actor sau altul, un regizor sau altul, oricât de mult le-aţi regreta dispariţia, îi veţi uita. Veţi fi ocupaţi să vă plătiţi facturile, să rezolvaţi problemele copiilor (existenţi sau viitori), să trăiţi pur şi simplu. Sigur că aşa e cursul naturii, şi nu trebuie să ne simţim vinovaţi pentru asta, dar uneori oamenii cu suflet mare stau împotriva curentului şi-l înfruntă.


Anul trecut a apărut Festivalul de film NEXT în memoria lui Cristian Nemescu şi a lui Andrei Toncu. Recunosc că am zâmbit la gândul prietenilor lor, i-am admirat pentru iniţiativă, i-am susţinut devenind partener media, dar nu le-am dat foarte mari şanse de reuşită. Adică nu mi-am imaginat că festivalul lor, pornit doar cu gânduri bune, va rezista şi va lua amploare. Nu mi-am imaginat că de la trei zile de proiecţii cu scurtmetraje vor ajunge la o săptămână, că, într-un fel care uimeşte pe toată lumea, inimile lor mari şi sentimentul de bine care vine de la ei îi vor convinge pe sponsori să dea bani mulţi şi frumoşi şi nici nu mi-am imaginat că vor reuşi să aducă nume ca Mungiu sau Gorzo, care să-şi consume timp pentru seminarii sau selecţii de filme, cum nu m-am gândit că vor fi din ce în ce mai organizaţi şi vor avea o strategie coerentă de promovare a scurtmetrajului.


Oamenii care fac NEXT sunt minunaţi şi dovedesc că, dacă ai idei simple şi frumoase, poţi face lucruri memorabile. Anul acesta, în cadrul festivalului puteţi vedea filmele de şcoală ale "veteranilor" Radu Muntean, Tudor Giurgiu, Cosmin Bumbuţ, dar şi scurtmetrajele a doi puşti de 12 ani, Luca Istodor şi Marc Solomon. Şi îmi imaginez că la seara de gală micuţii (care-s Next Generation în orice domeniu vreţi) vor fi extrem de emoţionaţi stând alături de ăi mai mari şi mai faimoşi. Care şi ei vor fi emoţionaţi, pentru că îşi revăd filmele din şcoală, care poate nu sunt cele mai bune, iar ei acum sunt cunoscuţi de toată lumea. Şi uite că printr-o idee frumoasă, oamenii care fac NEXT au recreat o mică parte din ceea ce au pierdut prin dispariţia prietenilor lor: gaşca aceea care era nedespărţită şi la masă, şi la petreceri, şi la făcut filme.

Iar întâmplările acestea magice trebuie văzute şi simţite la faţa locului, pentru că sunt foarte rare.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NEXT se desfăşoară în perioada 7-13 aprilie, la Cinema Eforie. În program sunt peste 100 de filme.

×
Subiecte în articol: arte next