x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Festivalul puştilor

Festivalul puştilor

de Roxana Ioana Ancuta    |    Alexandra Andreevici    |    14 Aug 2009   •   00:00
Festivalul puştilor
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Îndrăgostiţi de teatru şi frustraţi că în oraşul lor (Alexandria) nu e nici teatru, nici un cinematograf, un grup de copii (cu vârste între 16 şi 19 ani) a decis, acum patru ani, să organizeze un festival la care să participe trupe de tineri actori din întreaga ţară.



E povestea Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, al cărui preşedinte este Marcel Iureş, iar patroană spirituală, Angela Gheorghiu.

"Aţi fost vreodată în Alexandria?" "Şi cum vi s-a părut?" "Urâţel doar? Mie mi se pare că e un fel de cimitir al unor vestigii de mult uitate. Este groaznic! Şi pe-acolo au trecut nişte oameni, mai mult chiar există oameni de mare putere: intelectuală, spirituală... Alexandria trebuie practic reclădit." Sunt vorbele lui Marcel Iureş. Despre un oraş intrat fără voia lui în păcatul de a fi...şters. Nebăgat în seamă. Dar de patru ani încoace, oraşul fără cinematograf şi fără teatru începe să iasă la suprafaţă, precum vrejul de fasole din poveste, şi să se înalţe rapid. Măcar dintr-un anumit punct de vedere: cultural.

De patru ani se desfăşoară la Alexandria Festivalul Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, festival început ca un vis şi devenit între timp o adevărată comunitate. Festival iniţiat de nişte puşti, pentru că mai toţi sunt născuţi prin anii 90. Un festival la care participă trupe de teatru tânăr din toată ţara, un festival care are ca susţinători morali (şi nu doar) personalităţi precum Angela Gheorghiu, Marcel Iureş, Cătălin Ştefănescu, Andi Vasluianu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu.

Un festival care, deşi îşi ţine spectacolele într-un loc cu mult sclipici pe exterior (în mod normal clădirea, fostă casă de cultură, funcţionează ca discotecă), străluceşte cu adevărat numai atunci când e însufleţită de actorii liceeni. Un festival care oferă momente remarcabile de teatru făcut de nişte tineri pentru care valorile adevărate nu sunt decibelii daţi la limita maximului, nu sunt caii putere alergaţi pe şosele, nu sunt scopurile mercantile, adevăratele lor valori le află în lucruri simple.

"Verbe grele la noi, ca a putea, a face, acolo au reuşit - spune Marcel Iureş. Acolo se merge mai departe. Şi cât vom mai avea capul pe umeri şi minte în el, îl vom susţine. Este printre puţinele festivaluri din România care are o direcţie. Este foarte frumos ce fac şi au crescut normal, natural, nu şi-au pierdut nici minţile de succes, au o măsură, au învăţat să strângă bani, să-i drămuiască, să-i cheltuie cum trebuie. Au învăţat să trăiască în echipă şi ne-au dat o lecţie: se cheamă prietenie. Şi dacă este prietenie, e spirit de sacrificiu şi răbdare şi îngăduinţă şi generozitate şi a trăi tot împreună: atât victorii, cât şi înfrângeri".

Anul acesta, festivalul din Alexandria (ajuns la cea de-a patra ediţie) se desfăşoară între 15 şi 22 august şi sunt în jur de 100 de participanţi (liceeni şi actori profesionişti). Ideo Ideis include patru secţiuni: competiţia (între spectacolele celor nouă trupe de liceeni din mai multe oraşe ale ţării), atelierele de teatru (susţinute de actori profesionişti şi de studenţi în anii terminali la universităţile de teatru din Bucureşti şi din Cluj), "Cinemateca târzie" şi evenimentele speciale care bifează spectacolele "Undo 90" (Teatrul Luni de la Green Hours), "Zaruri şi cărţi" - Teatrul Metropolis şi "Măscăriciul", spectacolul-minune, după Cehov, în care joacă Horaţiu Mălăele şi Niculae Urs.

ÎNCURAJĂRILE LUI JEREMY IRONS
Povestea tinerilor din Alexandria pasionaţi de teatru a ajuns chiar şi la urechile lui Jeremy Irons, prin intermediul Angelei Gheorghiu. "Felicitări pentru implicarea în Festivalul Naţional de Teatru Ideo Ideis - a transmis actorul. Teatrul îi uneşte pe participanţi într-un proiect comun. Te obligă să lucrezi împreună pentru binele tuturor, te face să îl asculţi pe celălalt, să fii generos, să îţi îndrepţi atenţia şi către ceilalţi... Îmi pare rău că nu pot fi acolo pentru festival, dar sunteţi pe mâini bune cu Angela Gheorghiu, una dintre cele mai bune cântăreţe de operă din lume (...) Mult noroc!"

Testimonialul lui Jeremy Irons a fost prezentat ieri în cadrul conferinţei de presă care s-a ţinut la subsolul Librăriei Cărtureşti şi care a anunţat cea de-a patra ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis. La conferinţă au participat Marcel Iureş, Cătălin Ştefănescu, Marius Manole şi Mihaela Michailov, în calitate de prieteni ai festivalului şi de membri ai juriului.

×
Subiecte în articol: arte