x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Filmul European, fără englezi, dar cu ruşi

Filmul European, fără englezi, dar cu ruşi

de Maria Sârbu    |    08 Mai 2009   •   00:00
Filmul European, fără englezi, dar cu ruşi
Sursa foto: Sandor Haaz/

La cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Filmului European, desfăşurată între 7 şi 31 mai în patru oraşe din România, vor fi proiectate 40 de filme din 24 de ţări. De la acest maraton lipsesc producţiile britanice, în schimb, pentru prima dată, sunt aduse filme din industria cinematografică rusă.



Festivalul Filmului European este poate cea mai aşteptată manifestare de gen. Publicul rar are parte de o ofertă la pachet atât de valoroasă. Este un festival necompetitiv, dar cei care propun peliculele - ambasadele la Bucureşti ale ţărilor din Europa şi institutele sau centrele culturale ale acestora - se întrec în alegere, fiecare străduindu-se să aducă cu această ocazie ceea ce are mai bun acasă.

Fără o temă anume la ediţia curentă, evenimentul va decurge cu sloganul "Filme de tot felul" şi îşi propune "să celebreze, în luna mai, diversitatea europeană, oferind publicului cinefil filme de tot felul, majoritate în premieră în România".

Organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor şi Muzeul Ţăranului Român (MŢR), festivalul a început aseară, la Cinema PRO, cu o gală la care a fost proiectat "filmul dinamită" "Gomorra", realizat de italianul Matteo Garrone, după romanul omonim al lui Roberto Saviano.

E producţia câştigătoare a Marelui Premiu la Cannes, la ediţia 2008, a alte cinci Premii ale Academiei Europene de Film - la cele mai importante categorii - sau a unor distincţii la festivaluri din SUA, Germania etc.

DE LA "GOMORRA" LA TOLSTOI
După Gala de deschidere, încep proiecţiile la Bucureşti (8-17 mai) la Cinema Studio şi la MŢR - aici urmând să aibă loc vizionările în aer liber şi în interior (Cinematograful Regizorului Român). Cele 40 de filme oferite pentru festival reprezintă ţări precum Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Macedonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia şi Ungaria.

Lipseşte Marea Britanie, în schimb participă pentru prima dată în acest festival Rusia, cu trei producţii. Va fi chiar o seară dedicată filmului rus (12 mai, la MŢR), urmând să fie prezentate filmul artistic de lungmetraj "Clocot" de Tatiana Firsova şi documentarele realizate de Galina Evtuşenko "Ultima haltă" (povestea ultimei experienţe a scriitorului Lev Tolstoi) şi "Eisenstein şi Meyerhold: un dublu portret în interiorul unei epoci" -, despre viaţa celor doi maeştri ai cinematografiei şi teatrului rus. Cele două cineaste vor fi prezente la proiecţii.

Programul cuprinde diverse genuri: documentar, comedie, dramă, thriller, horror - filme prezentate la Cannes sau la alte festivaluri de Grupa A din lume, filme propuse la Oscar etc. Critica recomandă să nu ratăm, între multe altele, "Cele trei maimuţe" de Nuri Bilge Ceylan (Turcia) - Premiul de regie la Cannes în 2008; "Acasă" de Ursula Meier (Elveţia); "În al nouălea cer" de Andreas Dresen (Germania); "Te iubesc de mult" de Philippe Claudel (Franţa); "Plajele lui Agnčs" de Agnčs Varda (Franţa) sau "Tăcerea Lornei" de Jean-Pierre Dardenne (Belgia); "Primii ani din viaţa lui Erik Nietzsche: Partea I".

În Capitală, festivalul se va încheia la 17 mai, cu o seară de gală la MŢR, unde va fi prezentat filmul "Cele trei maimuţe". Totodată, va fi decernat Premiul Publicului celui mai popular film al actualei ediţii, selectat de public prin vot.

Festivalul Filmului European va continua la Braşov (15-17 mai, Centrul Cultural Reduta), la Timişoara (21-24 mai, Cinema City) şi la Iaşi (28-31 mai, Cinema City). La galele din aceste oraşe vor participa regizorii filmelor programate, printre aceştia numărându-se Dearbhla Glynn (Irlanda) şi Maria Prochaykova (Cehia).

În acest an, ambasador onorific al festivalului a fost ales regizorul Marian Crişan, câştigătorul Premiului Palme d'Or pentru scurtmetraj la Cannes - 2008. El continuă tradiţia, începută în 2006, realizând spotul de promovare al evenimentului, după Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu şi Cristian Mungiu, care au un bogat palmares internaţional.


România, în festival
Ţara noastră este reprezentată de trei filme. Este vorba de "Cea mai fericită fată din lume" (2009), debutul în lungmetraj al lui Radu Jude şi a cărui premieră va avea loc la 8 mai, la Cinema Studio, "Călătoria lui Gruber" de Radu Gabrea (premiera 14 mai, Cinema Studio) şi "Elevator" de George Dorobanţu, filmul cu care se va deschide ediţia de la Braşov a festivalului. Şi, aşa cum susţine ambasadorul onorific al evenimentului, Marian Crişan, "Festivalul Filmului European este o ocazie pentru publicul autohton să guste din creaţiile cineaştilor europeni".

×
Subiecte în articol: arte