x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale FINAL / De la operetă, la Gotan Project

FINAL / De la operetă, la Gotan Project

de Maria Sârbu    |    29 Noi 2008   •   00:00
FINAL / De la operetă, la Gotan Project

Gotan Project a susţinut joi seară, la Sala Palatului, un excepţional spectacol – ultimul eveniment din cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă!" şi primul înscris în turneul european "Exclusive Tour", efectuat de celebra trupă până în preajma Crăciunului.



Cei trei, care formează nucleul Gotan Project (foto), Philippe Cohen Solal, Eduardo Makaroff şi Christoph H. Müller, s-au arătat "fericiţi", la conferinţa de presă de dinaintea concertului, că au ajuns pentru a doua oară la Bucureşti (chiar dacă au fost şi ei "prizonierii" traficului Capitalei noastre). Publicul, care a umplut sala până la refuz, a fost răsfăţat cu un spectacol pe cinste: cu piese mai vechi şi mai noi din repertoriul ansamblului, însoţite de proiecţii, joc de lumini şi splendide imagini; de un nesperat dialog muzical şi dansant "Paris-Buenos Aires", demonstrându-se astfel cât de frumos poate fi tangoul – acest curent muzical care rezistă şi căruia Gotan Progect îi adaugă de fiecare dată o doză de eleganţă, atât prin ţinută, cât şi prin interpretare. Acelaşi concert, cu elemente noi, va fi prezentat şi în celelalte 13 oraşe europene cuprinse în "Exclusive Tour", încheiat la 22 decembrie la Atena.

CU ELEGANŢĂ
Un final excepţional al Festivalului "Viaţa e frumoasă!", organizat, la fel cu multă eleganţă, de Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian", în frunte cu Răzvan Ioan Dincă, Daniel Eufrosin şi Alina Moldovan (care a dat splendoare acestui festival prin iscusinţa ei de a gândi proiectele culturale). În cele două săptămâni ale manifestării, Opereta a fost vedetă în Capitală. A creat "o paradă" a artelor spectacolului muzical de înaltă calitate, reunind muzicalul, opereta, teatrul-dans, concertele de muzică clasică. Sub aceeaşi titulatură şi-au găsit loc şi expoziţii, şi lansări de carte şi de CD-uri, colocvii, întâlniri ale specialiştilor genului. A fost lansată Uniunea Teatrelor Muzicale din Europa. Au venit cu spectacole de valoare trupe de operetă din Rusia, Ungaria, Ucraina, Cehia. S-au prezentat la nivel înalt artiştii Operetei bucureştene, care au adus în deschiderea festivalului premiera spectacolului "Voievodul ţiganilor" de  J. Strauss, regia Răzvan Ioan Dincă. Artiştii români şi-au confirmat valoarea, iar instituţia a înregistrat schimbarea de care avea atât de mare nevoie: pentru a readuce publicul la Operetă şi pentru a intra într-un dialog cultural european.

×
Subiecte în articol: arte