x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Folk în oraşul lui Brâncuşi

Folk în oraşul lui Brâncuşi

de Gabriela Mladin    |    09 Aug 2010   •   00:00
Folk în oraşul lui Brâncuşi

Muzică bună s-a auzit în "Poiana lui Mihai” din comuna Schela, judeţul Gorj. Organizatorii s-au adunat duminică în Poiană pentru a da startul manifestărilor. Renumiţi interpreţi de folk vor fi prezenţi, şi în acest an, la cea de-a noua ediţie festivalul "Poarta Sărutului” care se desfăşoară la Teatrul de Vară din Târgu-Jiu.



La Schela, au venit duminică zeci de pelerini pentru a lua parte la manifestările închinate marelui voievod Mihai Viteazul. Evenimentul a fost organizat în "Poiana lui Mihai", unde s-au derulat filme istorice şi au avut loc spectacole de muzică şi poezie. Locul este cunoscut ca fiind ultimul în care a poposit Voievodul. Mihai Viteazul a trecut pe aici la sfârşitul lunii noiembrie 1600, aflat pe atunci în drum spre Viena. Legenda spune că prevestind pericolul care-l păştea, la trecerea peste munţi, calul marelui voievod a murit pe loc. Tot legenda spune că Mihai a ignorat semnele şi şi-a continuat drumul pe jos, trecând spre Transilvania unde, la puţină vreme a fost asasinat.În locul în care a poposit pentru ultima dată Mihai Viteazul, Schela, a fost ridicat un monument în anul 1932. Această "lecţie de istorie" este amintită de fiecare dată când în Poiană se organizează manifestări de acest gen.

Celebrarea trecerii voievodului Mihai Viteazul face parte din activităţile Festivalului Naţional de Folk şi Baladă "Poarta Sărutului".

După depunerile de coroane de flori la monument şi discursurile autorităţilor, pe scenă au urcat interpreţi de muzică folk. Printre ei, Dan Vană, Florin Camen , Sorin Minghiat, Magda Puşcaş, Cristian Buică şi Adrian Ivanitchi. În grup, au interpretat, în deschidere, imnul României.

"Vinovat" de organizarea acestor ediţii este directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, Viorel Gârbaciu. "A fost o manifestare de preamărire. Ştiţi istoria acestui loc şi este o manifestare de suflet adresată unui erou, unui voievod, unui bare bărbat al neamului omenesc. Urmează două zile de muzică folk", a declarat duminică-seara Viorel Gârbaciu.

Şi, într-adevăr, pe scena Teatrului de Vară din Târgu-Jiu în serile de 9 şi 10 august vor cânta mai mulţi interpreţi de folk. Preşedintele juriului este Mircea Vintilă.

×
Subiecte în articol: arte