x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Gala UNITER - Katia Pascariu, cu gandul la film

Gala UNITER - Katia Pascariu, cu gandul la film

de Claudia Daboveanu    |    23 Apr 2007   •   00:00
Gala UNITER - Katia Pascariu, cu gandul la film

Actriţa Katia Pascariu ar putea caştiga astă seară Premiul UNITER pentru debut. Ea a fost nominalizată pentru rolul Andreea din spectacolul "Vitamine", de Vera Ion, in regia Anei Mărgineanu de la Teatrul Foarte Mic.

Jurnalul Naţional: Din promoţia UNATC de anul trecut, numai tu te-ai afirmat la Gala HOP 2006, iar acum iată-te nominalizată pentu rolul Andreea, pe care-l joci in spectacolul "Vitamine" la Teatrul Foarte Mic. Cu toate astea, nici un teatru n-a fost interesat să te angajeze. Ai vreun coleg de generaţie care a fost angajat după absolvire?
Katia Pascariu: Din cate ştiu eu, nu. Am caţiva colegi care au plecat la teatre din provincie, la Piatra Neamţ şi Galaţi, dar nu sunt angajaţi. Am inţeles că au pus condiţii cand au ajuns acolo: imi daţi să joc ceva pentru care să merite să plec din Bucureşti. Ei colaborează acolo. Şi eu, pe unde am lucrat pană acum, am fost numai cu contract de colaborare: TFM, Green Hours şi acum urmează Metropolis, un teatru de proiecte. Bine, nici nu s-a pus problema angajării. Am vorbit cu colegii mei dacă varianta angajării e una bună. E bună, că ai un salariu fix, care te leagă. Fix şi mic...

Dar nu e mai confortabil să ştii că ai asigurat un loc de muncă?
Pe de-o parte, da, asta-ţi dă un anume confort. Pe de altă parte, eu cred că e mai bine să rişti, să te agiţi de colo-colo, să te lupţi pană găseşti să joci ceva să-ţi placă decat să fii intr-un teatru unde eşti obligat să joci roluri foarte mici in piese aşa-şi-aşa, la nu ştiu ce regizor. Eu ştiu oameni care au terminat cu un an sau doi inaintea mea şi s-au angajat la teatre unde, efectiv, trec prin scenă. Nu cred că asta e bine pentru un debutant.

Lumea ca o junglă

Dar tu chiar ieşeai din mulţime, pe scena Galei HOP. Au fost acolo mulţi directori de teatre. Nu le-a plăcut de tine? Nu ţi-au zis: "Vino să joci in teatrul meu!"?
Ba da, doamna Dorina Lazăr. Mi-a spus că, atunci cand are ceva, mă cheamă. Am făcut la Odeon cateva spectacole-lectură.

Totuşi, nu ţi se are ciudat că an de an, "fabrica de actori" scoate generaţie după generaţie de oameni care ar trebui să joace in spectacole sau in filme şi din promoţia ta, 2006, cineva e vanzătoare la un magazin de bijuterii, altcineva e cantăreaţă de jazz, un băiat lucrează la o bancă etc.? Ce ne facem?
Noi am fost preveniţi incă din anul I că nu sunt locuri, că lumea asta e o junglă...

Cine a băgat sperieţii in voi?
Florin Zamfirescu, Gelu Colceag...

Dar tu cum ai ajuns să joci in "Vitamine"?
Din anul III m-a luat Ana Mărgineanu. Căutase prin licee o fată care să se potrivească varstei personajului, dar a ajuns şi la UNATC, unde mă văzuse prin examenele de regie, a fost un casting şi m-a preferat pe mine.

Bucurie mare

Ce-ai zis cand ai auzit că eşti nominalizată la Premiile UNITER?
Nu mi-a venit să cred. M-a sunat Marta de la Green Hours şi mi-a dat vestea. Nu mi-a venit să cred, m-am bucurat foarte tare, mai cu seamă că noi avuseserăm premiera cu "Vitaminele" la inceputul lui 2006, iar critica mai uită intre timp de spectacolele din ianuarie.

La ce te aştepţi, dacă vei caştiga premiul pentru debut?
Mă aştept să-mi aducă roluri in film. Imi doresc enorm să joc in filme. Cat despre teatru, nu mă cramponez de Bucureşti. Nu vreau să stau pe scenă.
×
Subiecte în articol: arte