x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Gala UNITER: Sărbătoarea teatrului, hop în plină criză

Gala UNITER: Sărbătoarea teatrului, hop în plină criză

de Maria Sârbu    |    29 Apr 2009   •   00:00
Gala UNITER: Sărbătoarea teatrului, hop în plină criză
Sursa foto: Istvan Biro/

La Gala UNITER, găzduită de studioul 3 al Televiziunii Române, au fost decernate, luni seara, 21 de premii. Spectacolul a durat două ore şi 45 de minute şi s-a transmis în direct la posturile TVR 1, TVR Internaţional, Radio România Cultural, pe site-urile Uniunii Teatrale din România şi Televiziunii publice.



Poate că transmisia în direct a Galei UNITER a fost de cea mai bună calitate, dat fiind faptul că evenimentul s-a desfăşurat într-un studio tv, dar totuşi o astfel de manifestare străluceşte doar în spaţiul său firesc - în teatru, acolo unde e o altă ambianţă, unde artiştii se simt în largul lor.

Criza, însă, chiar dacă e forţată, cum susţin mulţi, a creat şi în acest caz un inconvenient: sponsorii principali s-au retras iar puţinii bani adunaţi nu au fost suficienţi pentru o sărbătoare cu fast a breslei. Dar cu gândul că în acest studio se montau spectacole de televiziune şi aşa cum a promis, luni seara, directorul instituţiei, Alexandru Sassu, se va realiza din nou aici teatru tv, starea de spirit a multora s-a înviorat.


UN BUN DE PATRIMONIU
Olga Tudorache, cea care a fost aleasă de Senatul UNITER pentru a i se acorda Premiul de Excelenţă a lipsit de la gală pentru că se afla la muncă, pe scenă. Luni seara, ea juca la Bacău în "Noiembrie". Ce dovadă mai bună că un premiu de excelenţă e deplin meritat decât atunci când artistul, împovărat frumos de bogăţia anilor săi, nu părăseşte scena şi continuă s-o domine? Este exemplul marii actriţe Olga Tudorache, considerată a fi un bun de patrimoniu, de aceea orice atribut care îi revine este "prea mic" şi "orice plecăciune, prea umilă", după cum menţiona actriţa Oana Pellea care a ridicat trofeul.

Alte premii, pentru întreaga activitate, au revenit, la diverse categorii, actorilor Margareta Pogonat şi Mitică Popescu, criticului Alice Georgescu, scenografului Dan Nemţeanu şi regizorului Gelu Colceag. Premii speciale pentru muzică de teatru şi pentru coregrafie au revenit lui Vlaicu Golcea şi respectiv lui Păstorel Ionescu.

Ca în fiecare an, au participat la gală reprezentanţi ai Casei Regale ai României, instituţie implicată într-un proiect de susţinere a creaţiei dramatice, acordând Premiul pentru cea mai bună piesă de teatru românească, decernat la această ediţie textului "Ziua perfectă" de Antoaneta Zaharia. Premiul a fost înmânat autoarei de principele moştenitor Nicolae al Muntenegrului, care se află în România, alături de principele Jean de Luxembourg, la invitaţia Casei Regale.

"APLAUZE PENTRU ŞTEFAN IORDACHE"
Premiul preşedintelui UNITER, instituit de Ion Caramitru, a revenit lui... Ştefan Iordache. "Nu vă cer un moment de reculegere, vă cer aplauze pentru Ştefan Iordache!", a spus amfitrionul Caramitru, chemând-o, să-i înmâneze premiul, pe Dana Safta, doctorul actorului care nu poate fi uitat. Ea a ridicat premiul în locul soţiei lui Iordache, afirmând că aducerea în memorie a lui Ştefan Iordache pentru Mihaela Tonitza-Iordache este "raţiunea ei de a mai fi".


PREMIILE PE 2008

Titlul "Trei surori" de Cehov i-a adus lui Gábor Tompa Premiul pentru cel mai bun regizor, iar Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca Premiul pentru cel mai bun spectacol. Aceste două premii au fost adjudecate în competiţie cu Radu Afrim şi László Bocsárdi şi cu montările lor "Omul Pernă" (Teatrul "Maria Filotti" din Brăila) şi respectiv "Ivona, principesa Burgundiei" (Teatrul "Támasi Áron" din Sfântu Gheorghe). Pentru scenografie, a fost premiată Velica Panduru ("Boala familiei M.", regia Radu Afrim (Naţionalul din Timişoara).

La familia Rebengiuc-Mihuţ se vor adăposti alte două trofee, obţinute luni seara: Victor Rebengiuc - pentru cel mai bun actor în rol principal ("Moartea unui comis-voiajor") şi Mariana Mihuţ - pentru rol principal feminin ("Lear") - spectacole montate la Teatrul Bulandra de Felix Alexa şi Andrei Şerban. Valeria Seciu a fost recompensată pentru rol secundar din spectacolul "Lear", iar pentru rolul secundar din "Măsură pentru măsură", regia Silviu Purcărete (Teatrul Naţional din Craiova), a primit un Premiu UNITER Sorin Leoveanu. Cel mai bun debut a fost al Ioanei Anastasia Anton (Ofelia din "Hamlet", Teatrul Metropolis).

S-a acordat Premiul UNITER şi pentru cea mai bună piesă de teatru radiofonic, care a revenit spectacolului "Ionesco, cinci piese scurte" de Eugen Ionesco, în regia lui Alexandru Dabija. Biroul secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru l-a desemnat Cel mai bun critic în 2008 pe Mircea Morariu. Premiul Mecena a ajuns iarăşi în mâinile lui Carmen Adamescu Palade, director Unirea Shopping Center.

×
Subiecte în articol: arte premiul uniter