x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale ”Gânditorul” - cea mai importantă operă de artă realizată, până la Brâncuşi, pe teritoriul ţării noastre. Omul neolitic şi omul secolului XXI

”Gânditorul” - cea mai importantă operă de artă realizată, până la Brâncuşi, pe teritoriul ţării noastre. Omul neolitic şi omul secolului XXI

de Roxana Jianu    |    30 Mar 2012   •   10:58
”Gânditorul” - cea mai importantă operă de artă realizată, până la Brâncuşi, pe teritoriul ţării noastre. Omul neolitic şi omul secolului XXI

"Ganditorul' si "Femeie sezand' sunt capodoperele artei preistorice din noua microexpozitie deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), ce pot fi admirate pana la 18 aprilie 2012.

Organizatorii au deschis microexpozitia "Ganditorul' si "Femeie sezand' in luna martie: "Este vorba despre cea mai importanta opera de arta realizata, pana la Brancusi, pe teritoriul tarii noastre'. Cele doua capodopere ale artei preistorice amintite reprezinta "Exponatul lunii', generic dat unei serii de evenimente a MNIR. Astfel, se doreste sa se readuca in atentia publicului o serie de bunuri culturale de patrimoniu foarte importante, prin valoare si semnificatie. Capodoperele au fost alese drept "exponatul lunii' deoarece reprezinta tema cuplului, un personaj masculin si unul feminin, fundamentale in spatiul cultural al omului neolitic.

"Ganditorul', aceasta statueta unica in lume, a constituit un nou inceput al existentei sale prin descoperirea in cursul cercetarilor arheologice din necropola de la Hamangia. A fost modelata in epoca pietrei si depusa, cel mai probabil, impreuna cu cealalta statueta, intr-un mormant, ca ofranda pentru viata de dupa moarte. Barbatul este in pozitie sezanda pe un scaun mic, fara spatar, cu motive decorative liniare pe laturi. Partea superioara a corpului este aplecata in fata, cu capul sprijinit pe ambele maini, cu coatele sprijinite pe genunchi.

Capul este oval; i se vad gura, ochii si nasul. Fruntea este ingusta, iar urechile au un orificiu circular. Ochii au fost umpluti cu pasta alba pentru a accentua expresivitatea lor. In timp, statueta s-a imbogatit cu noi semnificatii si a devenit un simbol universal al spiritualitatii omului preistoric, "omul acelui timp, devenit mult mai uman, mai apropiat de cel care admira astazi, ieri si maine cele doua capodopere modelate in lut. Perenitatea sentimentelor umane reprezinta, poate, mesajul cel mai important pe care ni-l transmite', ne indica textul din dreptul statuetelor.

In epoca neolitica a fost observata existenta unui numar mare de figurine-statuete antropomorfe. "Femeia sezand' reprezinta o femeie care sta, probabil, direct pe pamant, partea inferioara fiind plata. Cele doua piese sunt singurul ansamblu preistoric in cadrul caruia fiecare dintre ele are o personalitate vizibil exprimata in care se completeaza reciproc. Ele au fost descoperite de catre profesorul Dumitru Berciu, unul dintre cei mai cunoscuti istorici si arheologi romani, in 1952, in localitatea Hamangia, comuna Baia, judetul Constanta. Aceste vase de lut ars, cu forme si decoruri nemaivazute, aratau existenta unor comunitati umane din afara spatiului dintre Dunare si mare. Originea culturii s-a regasit in Anatolia, de unde a migrat spre tarmurile de vest ale Marii Negre.

Aceste doua piese au devenit un simbol al civilizatiei preistorice Hamangia si al spiritualitatii umane, fiind prezentate publicului din tara dar si din strainatate. Cu aceste motive MNIR isi cheama iubitorii de frumos la expozitia amintita pana la 18 aprilie.

×
Subiecte în articol: arte