Cele 82 de gravuri din celebra serie “Dezastrele războiului”, realizată de pictorul spaniol Francisco de Goya, în perioada 1810-1820, pot fi admirate la Muzeul Naţional de Artă al României. Gravurile ilustrează scene din timpul războiului împotriva trupelor napoleoniene - Războiul de independenţă spaniol, 1808-1814.
Expoziţia poate fi de mare interes şi pentru fotoreporterii sau cameramanii de astăzi, pentru că, dincolo de valoarea artistică şi de calităţile tehnice incontestabile, gravurile din seria “Dezastrelor” au rol de mărturie, de cronică a unor evenimente reale: “Am văzut”, “Aşa s-a întâmplat” - sunt titlurile unor planşe. De un mare impact vizual, în aceste gravuri pot fi identificate caracteristici care anticipează estetica fotografiei de presă: evitarea compoziţiilor complexe, surprinderea spontanului, a insolitului, prezenţa zonelor parazitare de negru sau a zonelor goale care au rolul de a concentra atenţia asupra porţiunii din imagine care conţine informaţia principală.
Expoziţia este realizată de Muzeul Naţional de Artă al României în colaborare cu Institutul Cervantes din Bucureşti, iar vernisajul a avut loc joi, 29 noiembrie, în prezenţa directorului general al MNAR, Roxana Theodorescu, a Excelenţei Sale, Estanislao de Grandes Pascual, ambasadorul Spaniei în România, a directorului Institutului Cervantes din Bucureşti, Juan Carlos Vidal, şi a curatorului expoziţiei, Juan Bordes.
Prin intermediul acestor gravuri, Goya denunţă ororile războiului: cruzimea, fanatismul, teroarea, nedreptatea, suferinţa şi moartea. Atitudinea sa imparţială, prin ilustrarea atrocităţilor comise de ambele tabere implicate în conflict, transformă actul creativ într-unul de protest, de condamnare a războiului, fără precedent în istoria artei.
În paralel cu gravurile lui Goya, vor fi expuse fotografii din timpul Războiului civil spaniol (1936-1939), eveniment care s-a aflat în atenţia presei internaţionale, beneficiind de prezenţa unor fotografi renumiţi precum Robert Capa, David Seymour, Gerda Taro, Augustí Centelles sau Alfonso Sánchez, cărora li se adaugă nenumăraţi fotografi locali sau anonimi. “Această alăturare este menită să extindă denunţul lui Goya până în zilele noastre, să identifice în discursul fotoreporterilor de război ecoul atitudinii lui Goya faţă de conflictele armate”, explică reprezentanţii muzeului.
Expoziţia va putea fi vizitată până pe 27 ianuarie 2013, la Muzeul Naţional de Artă al României, Rotonda sălii Auditorium, de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00, cu intrarea gratuită în prima miercuri din lună.