x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Grigore Vieru, un simbol de eternitate

Grigore Vieru, un simbol de eternitate

de Ionuţ Ivan    |    28 Feb 2010   •   00:00
Grigore Vieru, un simbol de eternitate
5577-114961-dragosstoica_drs_4552copy.jpg"Sunt cuvinte. Mai simplu nu pot fi. Grigore Vieru 1935-2009." Sub aceste cuvinte-epitaf bătute în piatra crucii chiar de poet încă din timpul vieţii, sute de prieteni şi admiratori ai maestrului s-au întâlnit şi au făcut ca sala "Nichita Stănescu" a Casei de Cultură a MAI să fie mult prea mică. Spectacolul de poezie şi muzică de la 26 februarie 2010 a marcat împlinirea a 75 de ani de la naşterea poetului, dar şi trecerea unui an de la tragicul accident în care acesta şi-a pierdut viaţa.

Pentru "poetul care călătoreşte printre stele", aşa cum l-a descris gazda evenimentului, prezentatoarea tv Niculina Merceanu, la începutul spectacolului a fost ţinut un moment de reculegere şi a fost proiectat un film în care maestrul recita strofe din "Scrisoare din Basarabia", poezia-manifest a întâlnirii comemorative de la Bucureşti. Primul invitat rugat să urce pe scenă şi să vorbească despre Grigore Vieru a fost compozitorul Nicolae Caragea, care a amintit cu nostalgie despre cel pe care îl numea cu emoţie "Nea' Grigore". Interpretarea primului cântec, la care a lucrat împreună cu Grigore Vieru, a adus deopotrivă lacrimi de tristeţe, dar şi ropote de aplauze în sală.


"SE DUC PE RÂND LA DUMNEZEU"

Tot sentimente puternice au stârnit şi interpretările actorilor Nicolae Jelescu şi Eusebiu Ştefănescu, care au recitat strofe din opera scriitorului basarabean. Poeta Elena Armenescu a amintit, de asemenea, despre ziua de 18 ianuarie 2009, când s-a aflat că "sufletul lui Grigore Vieru a început urcarea spre cer", şi a citit o poezie scrisă în acele zile, intitulată "Se duc pe rând la Dumnezeu - In memoriam". Victor Crăciun, preşedintele "Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor", l-a pomenit ca pe un scriitor important "nu numai pentru neamul dintre Prut şi Nistru, ci şi pentru cele 13 milioane de români câţi se află dincolo de hotarele României de astăzi". Cu această ocazie, organizatorii evenimentului, prin doamna Merceanu, au primit din partea Ligii Culturale prima medalie "Grigore Vieru". Mircea Chelaru şi-a reamintit şi de ultima călătorie făcută cu poetul de la Alba Iulia la Bucureşti şi de planurile pe care Vieru şi le făcuse pentru zilele şi lunile următoare şi care nu s-au mai concretizat. Printre cei prezenţi la spectacolul comemorativ s-a numărat şi fiul cel mic al poetului, doctorul Călin Vieru. Un moment mai deosebit al spectacolului l-a constituit apariţia, pe scena sălii, a cântăreţului de muzică populară Vadim Gheorghelaş, acompaniat de Orchestra "Ciocârlia" a Ministerului de Interne. Sau, poate, interpretarea binecunoscutului cântec "Eminescu" al soţilor Ion şi Doina Aldea-Teodorovici de cântăreţul basarabean Octavian Mândruţă.

×
Subiecte în articol: arte