x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Harvey Keitel, înlocuit de un român

Harvey Keitel, înlocuit de un român

de Oana-Maria Baltoc    |    15 Iul 2010   •   00:00
Harvey Keitel, înlocuit de un român
Sursa foto: Eric Thayer/Reuters

Emoţionanta poveste scrisă de Titus Popovici în 1965 va fi transpusă pe marele ecran, cu titlul provizoriu "Ipu - Condamnat la viaţă", de regizorul Bogdan Dreyer, filmările urmând să demareze în luna august a acestui an.

Majoritatea scenelor se vor filma la Sighişoara şi în împrejurimi, iar interioarele la Bucureşti. Distribuţia nu este bătută în cuie, însă numele lui Gerard Depardieu, în rolul nebunului satului, şi al lui Dorel Vişan, căruia i s-a propus rolul primarului, ne-au fost confirmate de regizor: "În afară de faptul că vorbim de actori de excepţie, i-am «văzut» în acele roluri încă de la prima lectură a nuvelei. Au trecut patru ani de atunci, nu mi-am schimbat viziunea".

Pe ultima sută de metri s-a renunţat la colaborarea cu un actor important, Harvey Keitel. Starului i-a venit de hac necunoaşterea limbii lui Voltaire, după cum ne-a explicat chiar regizorul: "Până de curând engleza era limba în care urma să turnăm filmul. În final, s-a optat pentru limba franceză, cu înregistrarea sunetului în priză directă, adică fără a putea reface dialogul în post-producţie. Actorul nu vorbeşte deloc franceza, a încercat timp de o săptămână să înveţe textul pe de rost, dar accentul puternic îi trăda originea. Personajul nu ar fi fost credibil, aşa că am ales înlocuirea lui cu un alt actor, român, vorbitor de franceză". Numele actorului care l-a înlocuit pe Harvey Keitel va fi anunţat ulterior, la fel restul distribuţiei din care fac parte şi alţi actori români. "Acum am intrat oficial în perioada de pregătire, care cuprinde şi finalizarea contractelor cu actorii", a precizat regizorul.

Bogdan Dreyer este încântat nu doar de numele mari care vor adăuga valoare producţiei, dar şi de Bogdan Iancu, un puşti de numai 10 ani, pe care îl ştiţi din comedia "Ho, Ho, Ho". "Moartea lui Ipu" i-a atras atenţia lui Dreyer tocmai pentru că este o "poveste rotundă, cum de mult aşteptam, pentru un film care să îndeplinească toate caracteristicile cinematografiei destinate marelui ecran. Are la bază o temă universală; povestea este valabilă şi peste hotare, deci filmul are toate şansele să nu se «ofilească» o dată cu trecerea timpului". În nuvela "Moartea lui Ipu", acţiunea se desfăşoară spre sfârşitul celui de-al doilea război mondial, într-un sat transilvănean. Pe fondul conflictului armat, trupele germane cer viaţa a zece localnici în schimbul unui soldat german asasinat, iar sătenii hotărăsc să-l sacrifice pe nebunul satului.


"Ne vom înţelege foarte bine"
Dorel Vişan ne-a vorbit despre apropiata colaborare cu Gerard Depardieu, actor pe care l-a remarcat încă din clipa în care l-a văzut în filmul "La femme d'a cote": "Mi-a plăcut foarte mult în acel rol, apoi i-am urmărit cariera. A făcut roluri extraordinare şi în «Cyrano de Bergerac», în «Mizerabilii». Am credinţa că ne vom înţelege foarte bine, mai ales că suntem cam de-o generaţie. Mă bucur şi pentru că voi avea ocazia să lucrez cu un regizor care munceşte mult la psihologia personajului, un regizor de fineţe. Cred că va face un lucru frumos în nebunia asta de azi în care parcă filmele nu mai vorbesc despre oameni. În ultimul timp, filmul părăseşte mijloacele şi misiile pe care trebuie să le aibă şi intră în zone mai ciudate, pe care eu nu vreau să le înţeleg, dar nu interesează nici publicul. Mă gândesc la vremurile când îţi doreai să vezi un film de mai multe ori, nu ca acum, când îi înveţi şi prostiile, şi bucuriile pe de rost. Consider că filmul este o istorie a omului şi nu doar o năzbâtie născută în capul unui om care vrea neapărat să o facă numai pentru că trăieşte în libertate".

La rândul său, regizorul Bogdan Dreyer se consideră avantajat de faptul că povestea lui Titus Popovici are o valoare nu numai literară, dar şi cinematografică: "Titus Popovici, pe care am avut onoarea să-l cunosc personal acum 20 de ani, este un autor de filme, prin excelenţă. Orice gest, viziune sau operă scrisă, totul era de fapt gândit pentru marele ecran, trebuiau doar transpuse în film. În textul de bază, după care a fost scris scenariul, erau deja toate elementele filmului care trăiau printre rânduri... Oricum sunt în sintonie cu viziunea cinematografică a lui Titus Popovici, lucrasem deja cu el la un alt proiect. Tema are un profil psihologic, dar «ascuns» atât de bine într-o poveste captivantă, cu un umor bine dozat şi un final-surpriză, încât cred şi sper ca un public larg să se bucure de ecranizarea acestei opere «de autor» - mă refer la autorul iniţial, Titus Popovici".

×
Subiecte în articol: arte