x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Horatiu Malaele, prieten cu Cehov

Horatiu Malaele, prieten cu Cehov

24 Mar 2005   •   00:00

Nu mai vorbim de nume, nici de prenume, ci de brand-uri. Ce au in comun "Poiana boilor", "Nepotu’" si "Mascariciul"? Un singur brand: Horatiu Malaele.



  • de CLAUDIA DABOVEANU

  • RESPIRO. Un ultim retus inainte de premiera "Poiana boilor"

    Jurnalul National: V-ati apropiat mult de Cehov in ultimul timp. La Bulandra - "Mascariciul", iar la Comedie - "Poiana boilor". Il iubiti mult pe Cehov?
    Horatiu Malaele: Il iubesc enorm. Lui ii placea sa se autointituleze comediograf. M-am apropiat de el cu timiditatea si cu prudenta omului care respecta o mare personalitate. Nu stiu daca l-am inteles, dar am gasit solutii de a intra in universul cehovian cu aceste doua piese si cu poarta deschisa la Bulandra de regizorul Kordonski, cu "Unchiul Vanea". A fost o intalnire reusita si sper ca aceasta prietenie a mea cu Cehov sa dureze.

    L-am vazut pe autorul "Nepotului", Adrian Lustig, la reprezentatia piesei si parea multumit de ceea ce vede pe scena. Credeti ca Cehov e multumit cand vine-n sala si se uita la o piesa de-a lui, regizata de dvs.?
    Ma gandeam exact la asta cand am montat aceste ultime doua piese la Comedie si la Bulandra… fara nici un pic de modestie, cred ca Cehov ar fi fost mandru de noi. Este un mic orgoliu, pe care mi-l asum.

    Pe partenerul dvs. din "Mascariciul", s-ar zice ca l-ati smuls din ghea-rele telenovelelor, unde, ca sa-l citez, "se voiau culegatori de capsuni, nu actori"…
    Nu eu l-am smuls. Niculae Urs a fost redat teatrului, el a fost dintotdeauna si a ramas acelasi mare talent, dar, din pacate, neexploatat. Cred ca am facut o treaba buna cu el, dar si cu tinerii cu care am lucrat la "Poiana boilor". La Comedie lucrul cu tinerii a fost posibil mai ales de cand conducerea a fost preluata de acest bun prieten al meu, George Mihaita. Delia Seceleanu, de exemplu, se naste ca mare actrita o data cu Natalia Stepanovna, rolul ei din "Poiana…".

    De ce textul lui Adrian Lustig?
    Pentru ca mi s-a parut foarte bun. Piesa "Nepotu’" e inedita, vorbeste despre o lume crepusculara... Povesteste intr-un anume fel de conflictul dintre generatiile care au acelasi traseu si-acelasi destin nenorocit. Asta o data. Apoi, pentru ca aceasta piesa renaste o imensa actrita, care este Tamara Buciuceanu, si naste un actor - Serban Pavlu - , despre al carui viitor vom scrie.

    Bulandra, Comedie sau Nottara?
    Bulandra, Comedie sau Nottara… Nottara nu… Acolo am fost asa cum am fost si la Piatra-Neamt, si la National. Deocamdata, teatrele mele de suflet raman Bulandra si Comedie.

    Aveti proiecte in teatre din alte orase? Mi s-a soptit ca, poate, Constanta?
    S-ar putea sa incep acolo lucrul la o comedie frantuzeasca foarte buna. Una dintre cele mai bune se numeste "Dineu cu prosti" si a avut un impact fenomenal la publicul de teatru francez. Imediat dupa aceea s-a facut un film. Mai prost decat spectacolul. Sper ca, daca-l voi monta la Constanta, sa fie o alta intamplare reusita…

    Va multumesc, domnule Malaele. Sau Malaimare? Daca v-as spune asa, v-ati supara pe mine?
    Puteti sa-mi spuneti si George Constantin. Sau Dinica. Spuneti-mi cum va vine…

    ×
    Subiecte în articol: arte comedie cehov