x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale ICR New York, „împădurit” de instalațiile lui Dumitru Gorzo

ICR New York, „împădurit” de instalațiile lui Dumitru Gorzo

19 Noi 2021   •   08:51
ICR New York, „împădurit” de instalațiile lui Dumitru Gorzo

Institutul Cultural Român de la New York va găzdui, începând cu 19 noiembrie și până în 19 ianuarie 2022, în Galeria „Brâncuși” de la sediu, o amplă expoziție a lui Dumitru Gorzo intitulată „Pădurea” / “The Forest”, care prezintă un număr de peste 50 de lucrări, realizate în tehnici situate la graniţa dintre sculptură și pictură, care interoghează relația obiectului artistic cu spațiul de amplasament și pun în evidență spiritul inovativ și iconoclast al cunoscutului artist.

Evenimentul marchează prima expoziție personală a lui Dumitru Gorzo la ICR New York, consolidându-i poziția preeminentă în rândul artiștilor români din America de Nord.

Punând în chestiune relația dintre natură și obiect, expoziția ilustrează nevoia irezistibilă a artistului de a umple spaţiul, creând un loc unde oamenii se pierd printre lucrări, iar limitele dintre ființe și artefacte devin neclare. Lucrările, majoritatea realizate în lemn pictat din 2015 până în prezent, sunt dispuse sub forma unei „păduri” de totemuri multicolore și forme atropomorfice stilizate, transformând cu totul spaţiul expoziţional al Institutului. Publicul va putea astfel experimenta, în incintele transfigurate de prezența lucrărilor amplasate pretutindeni, forța hipnotică a acestor forme ingenioase.

Dumitru Gorzo, despre proiectul artistic „Pădurea” / “The Forest”:

“Lucrările din ‘Pădurea’ sunt compozite. Au mai multe surse, unele dintre ele se aseamănă, în timp ce altele funcționează ca puncte de plecare pentru ceva nou. În asamblu, ca instalație, compozitele au complexitatea unui mediu natural, care este pe cât de familiar, pe atât de surprinzător. Formele sunt brute, haotice și incontrolabile. Au propria lor viață, cumva independente de voința mea. De multe ori încep cu o intenție destul de clară, dar, uneori, au loc modificări în proces. Ar putea fi creșterea lor logică cea care dictează alterările. Alte dăţi, materialul pe care îl folosesc cere o abordare specifică și relaționările cu alte lucruri din capul meu sau din studio. Lucrările din ‘Pădurea’ reprezintă ani de muncă și observație, o acumulare care a început în 2015 şi continuă până astăzi.”

Despre artist

Dumitru Gorzo s-a născut în 1975 la Ieud, în Maramureş, iar în prezent trăiește și lucrează în București și în cartierul Brooklyn din New York. Este co-fondatorul grupului ROSTOPASCA, unul dintre cei mai influente grupuri de artişti din România ultimelor decenii. De-a lungul carierei, a valorificat o multitudine de mediumuri artistice, lucrările sale variind de la pictură la sculptură, până la reliefuri din lemn tăiate manual, la lucrări pe hârtie şi instalaţii. Gorzo este reprezentat de galeria SLAG din New York.


Despre Galeria „Brâncuşi” a ICR New York

Galeria „Brâncuşi” a fost inaugurată pe 17 septembrie 2021, la capătul unui amplu program de renovare și reamenajare a sediului ICR New York, situat în inima Manhattan-ului. Galeria urmărește promovarea artiștilor români și româno-americani, constituind o platformă, unică pe scena artistică a metropolei new-yorkeze, de expresie a creativității vizuale românești.

×
Subiecte în articol: Dumitru Gorzo