x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Info

Info

14 Mar 2006   •   00:00
JUDECATA LUI DA VINCI. Autorul Dan Brown se va prezenta luni in fata tribunalului pentru a raspunde acuzatiilor potrivit carora cartea sa - "Codul lui Da Vinci" - se bazeaza in mare parte pe o alta carte care trateaza acelasi subiect. Doi istorici, care au comparut deja in fata tribunalului, au actionat in justitie casa de editura a lui Brown, Random House, aceeasi care le-a publicat si lor lucrarea "The Holy Blood and the Holy Grail" in 1982. Ambele carti pleaca de la premisa ca Iisus s-a casatorit cu Maria Magdalena si a avut urmasi, teorii care sunt considerate un sacrilegiu de unii responsabili ai Bisericii Catolice. Avocatii Editurii Random House au sustinut ca ideile aflate la baza celor doua carti sunt prea generale pentru a putea intra sub protectia drepturilor de autor.

PREMIERA. Joi, 16 martie, Teatrul Foarte Mic va fi gazda unei premiere cu o distributie de zile mari: "Incontestabila ipocrizie" de Teodor Mazilu. Regizorul Mihai Ionescu a ales sa debuteze pe scena TFM cu acest spectacol-dramatizare dupa schitele "Iaurtul si cunoasterea lumii" si "Amorul unui subaltern" ale binecunoscutului dramaturg. Din distributie fac parte nume de prima marime ale scenei romanesti: Mariana Mihut, Gheorghe Dinica (foto), Cornel Scripcaru si Magda Catone. Scenografia poarta semnatura Ninei Brumusila. (C.D.)

CONFERINTELE TNB. Sala Atelier a Teatrului National din Bucuresti, cu o capacitate de 200 de locuri, s-a dovedit neincapatoare pentru publicul care a participat duminica la relansarea conferintelor experimentale ale Nationalului bucurestean. Celebra traditie instituita in 1931 de Ion Marin Sadoveanu, scriitor, critic teatral si director al TNB, a fost reinnodata de istoricul si diplomatul Neagu Djuvara. Timp de doua ore, peste 350 de persoane au asistat la prelegerea cu tema "Razboiul de 77 de ani (1914-1991)". Pentru o ora, cunoscutul istoric a prezentat propriile-i teorii privind ascensiunea si declinul civilizatiilor, concluzionand ca, dupa 77 de ani de razboaie intre puterile lumii, suprematia mondiala apartine astazi SUA, dupa prabusirea Uniunii Sovietice, in 1991.

×
Subiecte în articol: arte