Amelie Nothomb este una dintre cele mai bine vandute scriitoare de limba franceza. Cartile sale au fost traduse in peste douazeci de limbi si toate sunt best-seller-uri.
Amelie Nothomb este una dintre cel mai bine vandute scriitoare de limba franceza. Cartile sale au fost traduse in peste douazeci de limbi si fara nici o exceptie toate au devenit best-seller-uri. Meritele i-au fost recunoscute in 1999, cand a primit Marele Premiu al Academiei Franceze. Ironica pana la cinism. Laconica, dar profunda. Asa se vede Amelie Nothomb din cartile sale, in majoritate autobiografice. Cine e Amelie? Este mai degraba o nipona, de origine belgiana, pentru ca nasterea si cresterea ei s-au produs pe pamantul Japoniei. A ajuns sa-si cunoasca radacinile bruxellese abia la 17 ani. Frustrata ca nu a ramas in Japonia, s-a reintors acolo si a incercat sa se integreze in sistem. Dupa marturisirile sale din romanul "Uimire si cutremur", al doilea in ordinea aparitiei dupa "Igiena asasinului", experienta sistemului nipon a fost mai mult decat bulversanta. Amelie este in afara oricarui profil psihologic european. Misteriosa, jucausa, enervanta, ascunsa, apartine mai mult psihologiei nipone, greu de decriptat pentru un vestic. Opera sa este o combinate ciudata intre perversitatea psihologica si umorul negru. Scriitura este pentru ea a doua natura, modalitatea prin care, asa cum s-a confesat la un moment dat, s-a vindecat pe sine si nu in ultimul rand, juisarea absoluta, asa cum marturiseste in "Igiena asasinului", in care personajul principal devine portavoce pentru credintele sale literare: "... juisarea desavarsita se afla in mana care scrie. Este un lucru greu de explicat: cand creeaza ceea ce are ea nevoie sa creeze, mana tresalta de placere, ea devine un organ genital". Jurnalul National a incercat un interviu, prin intermediul Ed. Polirom, cu faimoasa scriitoare, care a preferat, asemenea personajului construit dupa chipul si asemanarea sa, Pretextat Tach din "Igiena asasinului", cartea sa de debut, un antiinterviu:Citește pe Antena3.ro
Ritualul scrisului
Jurnalul National: Cum credeti ca arata profilul cititorilor dvs.?
Amelie Nothomb: Cititorii imi mananca romanele, ceea ce dovedeste ca au inteles mesajul.
Pretextat Tach, personajul central din cartea dvs. de debut "Igiena asasinului", afirma: "Adevarata literatura este facuta din lacrimi si sange". Experienta dvs. de scriitor v-a invatat ca acest lucru e valabil?
Experienta mea de scriitor si de cititor m-a invatat asta.
Cum se motiveaza dorinta constanta a personajelor dvs. de a-si asasina autorul?
Ma asasineaza tot timpul pentru ca vor sa-mi puna la incercare puterea.
De ce in romanele dvs. exista o permanenta explorare a copilariei in detrimentul maturitatii?
Pentru ca definitia universului copilariei este mult mai interesanta.
Ati afirmat "Scriu impotriva mortii, pentru ca ideea mortii celor pe care-i iubesc imi este de nesuportat. Romanele mele sunt asadar romane de dragoste". Care e numitorul comun dintre dragoste, literatura si moarte?
Sigur ca exista un numitor comun. Totul se afla in mitul lui Orfeu.
Aveti un ritual care preceda actul scrisului?
Sa beau jumatate de litru de ceai foarte-foarte tare.
Permanenta succesului
Cum se naste un roman?
Mister.
Cum explicati faptul ca fiecare roman pe
care l-ati scris a avut un real succes?
Mister!
Ce roman al dvs. va este cel mai drag?
Nici unul.
Ce-si mai poate dori un scriitor celebru si admirat de public?
Ca toate acestea sa dureze.
O curiozitate - ati afirmat ca a scrie este cel mai usor lucru pentru dvs. in comparatie cu alte lucruri. Care sunt acele "alte lucruri"?
... Sa raspund la intrebarile ziaristilor.
MASCULIN
"Este un obicei pe care sexul masculin il pastreaza toata viata: el calomniaza in gura mare tot ceea ce ii bantuie obsesiile masturbatorii" - "Antichrista" MOARTEA
"Cand cunosti tavanul mai bine decat pe tine insuti, asta se cheama moarte. Tavanul e ceea ce impiedica privirea sa se ridice si gandirea sa se inalte" - "Metafizica tuburilor"
"Pentru un scriitor nu exista tentatie mai mare decat sa scrie biografia asasinului sau.«Dictionar Robert de nume proprii» este viata celei care-mi ofera moartea" - Amelie Nothomb despre "Dictionar Robert de nume proprii"
"Este un obicei pe care sexul masculin il pastreaza toata viata: el calomniaza in gura mare tot ceea ce ii bantuie obsesiile masturbatorii" - "Antichrista" MOARTEA
"Cand cunosti tavanul mai bine decat pe tine insuti, asta se cheama moarte. Tavanul e ceea ce impiedica privirea sa se ridice si gandirea sa se inalte" - "Metafizica tuburilor"
ASASIN
"Pentru un scriitor nu exista tentatie mai mare decat sa scrie biografia asasinului sau.«Dictionar Robert de nume proprii» este viata celei care-mi ofera moartea" - Amelie Nothomb despre "Dictionar Robert de nume proprii"
NOTORIETATE SI NOTHOMB
|
Amelie Nothomb s-a nascut la 13 august 1967 in Kobe, Japonia, intr-o ilustra familie belgiana. De mica ajunge sa cunoasca America, China, Asia de sud-est, datorita deplasarilor frecvente ale tatalui sau, la acea vreme ambasador al Belgiei in Japonia. Din cauza acestor calatorii, Amelie ramane cu un adanc sentiment de singuratate, atenuat datorita bunei relatii cu sora sa. Ajunge in Belgia la varsta de 17 ani si urmeaza studii de greco-latina. In 1992, romanul sau de debut "Igiena asasinului" se bucura de un succes enorm. Frustrata ca nu a putut ramane in Japonia, de a carei cultura este profund legata, se reintoarce acolo si descrie aceasta noua experienta in romanul "Uimire si cutremur", premiat cu Marele Premiu al Academiei Franceze in 1999. Dupa acest mare succes publica aproape in fiecare an cate un roman, caracterizandu-se ea insasi drept o "grafomana bolnava de scriitura". "Igiena asasinului", "Uimire si cutremur" au fost traduse in Romania de catre Editura Polirom. La fel
s-a intamplat cu "Mercur", "Metafizica tuburilor", "Antichrista", "Dictionar Robert de nume proprii". Amelie Nothomb este de asemenea autoarea urmatoarelor carti, inca netraduse la noi - "Le sabotage amoureux", "Les Combustibles", "Peplum", "Attentat", "Les Catilinaires", "Cosm"tique de lâennemi", "Biographie de la faim". Cartile sale sunt traduse in peste douazeci de limbi.
|