x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Istoria Băncii Naţionale a României în date, 1880-1918,

Istoria Băncii Naţionale a României în date, 1880-1918,

14 Dec 2010   •   17:03
Istoria Băncii Naţionale a României în date, 1880-1918,

De Mihaela Tone, Cristian Păunescu
Editura Oscar Print, ediţia a III-a revizuită, Editura Oscar Print, 2010 - 2 vol.
În ultimii ani am sesizat interesul firesc, credem noi, atât al specialiştilor, cât şi al publicului larg pentru cunoaşterea istoriei BNR. De la informaţii asupra eveni¬mentelor memorabile care au marcat instituţia şi până la referinţe în legătură cu emisiunea biletelor de bancă, cu scontul şi celelalte operaţiuni ale Băncii ori despre conducători şi corpul funcţionarilor, totul părea să intereseze.

În acest context, aproape firesc, s-a născut ideea întocmirii unui ghid cronologic de informare succintă şi rapidă, la îndemâna oricui este interesat de evoluţia şi înfăptuirile primului Institut de Emisiune al ţării.

Întocmirea lucrării de faţă a reprezentat o cercetare atentă a fondului arhivistic al Băncii, pe parcursul căreia cea mai mare greutate a reprezentat-o selectarea infor¬maţiei. Am fost constrânşi de economia lucrării să renunţăm la prezentarea unor activităţi permanente ale conducerii Băncii. Astfel am încercat să realizăm o imagine veridică a instituţiei, în primii 35 de ani de existenţă, păstrându-ne exclusiv în limita izvoarelor istorice aflate în arhiva Băncii Naţionale a României. Concomitent, nu am pierdut din vedere raportarea la cadrul general, economic, social şi legislativ, în care a evoluat Banca în această perioadă.

Continuând proiectul închegării unei istorii cronologice a institutului de emisiune de la Bucureşti, a cărei publicare a început în anul 2005, volumul al doilea din Istoria Băncii Naţionale a României în date acoperă o perioadă extrem de scurtă, de doar patru ani, în comparaţie cu cei 35 din primul volum, dar extrem de densă. Aceşti patru ani reprezintă cei doi ani ai neutralităţii României, a căror tensiune a fost atât de bine surprinsă în expresia "arcul aşteptării”, şi cei doi ani de război şi pace impusă, în care dorinţa realizării idealului naţional, raţiunea politică şi speranţa, dar şi neputinţa şi deznădejdea s-au aflat pe ordinea de zi a factorilor responsabili ai ţării. Între aceştia s-au găsit şi cei pe care clipa istorică i-a găsit la conducerea Băncii Naţionale.

×
Subiecte în articol: carte de istorie