x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Jules Verne, la pas in Romania

Jules Verne, la pas in Romania

de Claudia Daboveanu    |    14 Iul 2005   •   00:00
Jules Verne, la pas in Romania

In 2005 se implinesc 100 de ani de la moartea lui Jules Verne. Romania il omagiaza printr-un proiect cultural itinerant, desfasurat in toate orasele prin care trece actiunea romanului "Castelul din Carpati".

Initiativa ii apartine Centrului Cultural din Cluj-Napoca. Si este primita cu mare drag de toti aceia pentru care scrierile lui Jules Verne nu s-au inscris neaparat in lectura obligatorie, ci in cea de suflet. Pentru ca cine n-a citit Jules Verne e... un pic mai sarac. Nu va ganditi ca ati trecut demult de varsta romanelor pentru copii: literatura lui Jules Verne e mai ales pentru oameni mari, care si-au pastrat inocenta.

SF DIN SEC XIX. Concret, toate orasele in care au calcat personajele "Castelului din Carpati" se vor inscrie intr-un itinerariu balizat. Localnicii si turistii vor sti ca se afla pe urmele lui Jules Verne, pentru ca la intrarea in fiecare urbe se va afla cate un panou indicator. In seria "Calatoriilor extraordinare", alaturi de "Copiii capitanului Grant", "20.000 de leghe sub mari", "Ocolul Pamantului in 80 de zile", "Uimitoarele aventuri ale unui chinez","Raza verde" etc., se inscrie si "Castelul din Carpati".
Scriitorul, care a fost un maestru al imbinarii dintre stiinta si fantastic, a considerat ca o mare parte din Ardeal si Regat poate fi un spatiu ideal pentru cartea sa, publicata in 1892. O poveste intemeiata atat pe dezvoltarea cuceririlor stiintifice si tehnice, cat si pe supravietuirea unor mituri si credinte din vremuri de demult. Acest anacronism intre real-fantastic, vechi-nou face ca, aparent, coabitarea acestor lumi total opuse sa fie aproape imposibila. Numai ca vizionarul Jules Verne stie sa-si plaseze actiunea la jumatatea drumului celor doua universuri, in spatiul de la portile Orientului unde - nu-i asa? - totu-i posibil...

PERIPLU. Pentru cine a citit, dar mai ales pentru cine n-a facut-o, iata cateva pasaje in care-s pomenite orasele-gazda ale anului Jules Verne: "Aceasta descriere orografica tine de portiunea cea mai salbatica a Transilvaniei, cunoscuta sub denumirea de comitatul Clujului (...)". "Sibiul e unul dintre cele mai de seama targusoare ale Transilvaniei. Parasindu-l, dai de valea Jilului transilvanean, ce coboara pana-n targul Petroseni". "Natura a inzestrat cu darnicie bazinul adancit intre muntii Bihor, Retezat si Parang. Bogat prin fertilitatea solului, e bogat si prin toata averea ascunsa in maruntaie: minele de sare gema de la Turda (...)".
"Pentru a ajunge la Cluj, e de-ajuns sa urci catre Valea Muresului, apoi, prin Alba Iulia, urmand cele dintai randuri ale muntilor Bihor". "Ea cunoaste legenda Pietrei Fecioarei, unde o domnita intrucatva fantastica a scapat de urmarirea tatarilor; legenda fortaretei Deva, ridicata pe vremea zanelor". "Indraznetul artist a ramas necunoscut, de n-o fi cumva romanul Manole, cel atat de falnic cantat de legendele valahe si care a zidit la Curtea de Arges vestitul palat al lui Radu Negru".

ITINERARIU
Din septembrie, putem vedea acest panou la intrarea in fiecare oras prin care trec personajele "Castelului din Carpati": Cluj (Klausenburg), Turda (Thorda), Alba Iulia (Karlsburg), Sibiu (Hermanstadt), Deva, Hateg (Hatzeg), Hunedoara (Hunyad), Petrosani (Petroseny), Petrila, Vulcan, Bistrita (Bistritz), Curtea de Arges (Curte d’Argis), Craiova (Krajowa). Intre paranteze sunt trecute numele oraselor, asa cum apar in roman. Jules Verne a mai scris romane ale caror povesti se desfasoara in Romania: "Frumoasa Dunare galbena", "Keraban incapatanatul", "Claudius Bombarnac" si "Pilotul de pe Dunare", acesta din urma fiind scris de fiul sau, Michel.

×
Subiecte în articol: arte jules verne jules verne