x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Klaus Meine: "Rock-ul e o filosofie de viata"

Klaus Meine: "Rock-ul e o filosofie de viata"

09 Oct 2004   •   00:00

Veniti sa sustina un concert la Bucuresti, veteranii trupei Scorpions, Klaus Meine, Rudolf Schenker si Matthias Jabs, si-au gasit cateva minute pentru a sta de vorba cu Jurnalul National.

SEBASTIAN S. EDUARD, DANA PURGARU

  • Jurnalul National: Care este secretul longevitatii voastre ca formatie? Sunteti impreuna de 35 de ani...

    Klaus Meine: Cateva persoane talentate s-au adunat impreuna cu mult timp in urma. A fost o viziune si o dorinta comuna de a incepe o cariera internationala intr-o formatie care va avea succes international. Credinta in acest ideal si talentul ne-au asigurat o baza trainica care a dus la o frumoasa prietenie. Acest lucru ne-a permis sa trecem impreuna atat prin momentele de glorie, cat si prin cele mai putin faste. Stii, nu totdeauna te afli in fruntea clasamentelor atunci cand ai de parcurs un drum atat de lung precum cel facut de noi. Nu totdeauna vremurile au fost tocmai prielnice si a trebuit sa fim suficient de tari pentru a merge mai departe si a gasi puterea sa luptam. Noi nu ne-am pierdut niciodata pasiunea pentru muzica rock si am cautat totdeauna sa mergem pe calea noastra, sa ne perfectionam stilul, chiar daca, repet, nu au fost momente bune pentru rock-ul clasic. In urma cu cativa ani am facut cateva schimbari, am scos pe piata "Moment of Glory", cu Filarmonica din Berlin, iar acum ne intoarcem la stilul de rock ce ne-a impus. Trebuie sa mai spun ca pentru fiecare artist testul suprem este evolutia sa pe scena, iar aici baietii de la Scorpions iti arata cu adevarat ce pot face.

  • Care este definitia rock-ului?

    Klaus Meine: Rudolf Schenker: Rock-ul este o filozofie de viata. Este un stil muzical similar blues-ului, jazz-ului, este un ocean care inglobeaza diferite stiluri muzicale. Rock-ul este o adevarata familie, iar chitara este cea mai buna prietena a ta.

    Matthias Jabs: In timp ce o orchestra de jazz ii face pe oameni sa viseze si sa danseze, pentru o seara, o formatie de rock te tine treaz toata noaptea. Intri in transa, dansezi, tipi, te misti pana la epuizare. Daca la un concert de jazz stii la ce sa te astepti, unul de rock este totdeauna absolut imprevizibil.

  • Cand sunteti acasa, in intimitate, ascultati piese de pe albumele mai vechi precum "Lonesome Crow" sau "In trance"?

    Klaus Meine: Nu.

    Rudolf Schenker: In nici un caz. Pentru noi aceste albume inseamna trecutul. Este ca si cand te-ai afla intr-o masina si te-ai uita in urma.

    Matthias Jabs (rade): Bine, cu exceptia faptului cand te afli intr-un garaj.

  • Atunci, ce ascultati?

    Klaus Meine: Tot felul de stiluri rock formatii. De la tot ce apare nou pe piata rock la trupe clasice precum Aerosmith sau Metallica. In general tot ceea ce este nou, chiar si ultimul album Eric Clapton. Incercam sa fim si sa ramanem la curent cu trupele tinere. Pentru ca noi apartinem vechii generatii, ca si Metallica, ne place sa descoperim ineditul stilului pe care il promoveaza noua generatie, cum evolueaza muzica rock. Este uimitor cat de repede evolueaza piata muzicala. Scorpions este deja ca stil o marca inregistrata, ca si Queen. Avem o amprenta vocala de neconfundat si acest lucru o sa-l gasiti si pe noul nostru album - "Unbreakable".

  • Care sunt ingredientele unei balade de succes?

    Klaus Meine: Emotie, suflet si in cel mai bun caz inspiratie. Esti inspirat atunci cand simti intr-un fel si reusesti sa redai aceeasi emotie intr-o forma muzicala.

    DOAR CEHIA SI ROMANIA

    Cu un nou album de hard-rock, "Unbreakable", si un nou basist, polonezul Pawel Macinwoda, alaturi de mai vechii James Kottak, tobe, Matthias Jabs, chitara, Klaus Meine, voce, si "capul" Rudolf Schenker, chitara, Scorpions s-au intors pentru a treia in Romania. Cu "parul abia uscat dupa concertul din Dubai, de ieri (6 octombrie - n.r.)", trupetii s-au aratat impresionati de schimbarile produse in Capitala si si-au adus aminte de clipele frumoase petrecute aici in timpul celor doua vizite in Romania, in 1993 (Bucuresti) si 2002 (Cerbul de Aur, Brasov). "De la prima venire a noastra, dupa perioada Ceausescu, totul s-a schimbat foarte mult. Pe atunci, pana si la conferinta de presa toata lumea era foarte linistita", a spus Meine. "Pe vremea aceea, era foarte greu sa facem concerte in Europa de Est. Am reusit in cateva tari, dar in Romania era cel mai dificil. Oricum, ne mandrim cu faptul ca am facut parte dintre primele trupe care au cantat aici, dupa caderea comunismului", a adaugat vocea formatiei. Intrebati fiind de ce au inclus pentru turneul european, numai doua tari, Romania si Cehia, ei au spus: "Avem foarte multi fani aici si acesta este felul nostru in care le rasplatim dragostea pentru noi".
  • ×
    Subiecte în articol: rock arte meine klaus klaus meine