x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La cumpana dintre ani

La cumpana dintre ani

de Luiza Moldovan    |    04 Ian 2007   •   00:00
C(RAMPE)
Anul trecut a trecut, iar anul asta de-acum a venit. Pisicile din spatele blocului au remarcat o gramada mai mare de gunoi din care sa se bucure cu ocazia fericitului eveniment al cumpenei dintre ani. Cumpana dintre ani e asa: ca anul trecut (care are mai multe zile) e mai greu decat anul viitor (care n-are nici un o zi). Aaaa... n-am vrut sa sune asa, dar pe bune: daca anul trecut e mai greu ca anul asta, de ce castiga mereu anul asta? A! Desigur, pentru ca anul asta, e mai tanar decat anul trecut si se bate mai cu spor. Creca. Creca d-aia castiga mereu anul asta. Ca la anu’ sa-ti spun cum o sa fie: o sa fie ca anul asta o sa aiba mai multe zile decat anul viitor si, desi anul asta atarna mai greu, totusi, as putea prognoza cu precizie ca la anul batalia dintre anul viitor si anul asta o s-o castige anul viitor.

Deci sa vedem... E cumpana dintre ani si, bian siur, mai remarcam inganarea noptii cu ziua. In expresia "a se ingana noaptea cu ziua" remarcam, dragi studenti la lingvistica si meteorologie aplicata, ca daca noaptea spune ceva, ziua vine repede si o-ngana, lucru deloc politicos si frumos. In DEX scrie ca doar ziua se-ngana cu noaptea, noaptea cu ziua nu. Deci am gresit.

Ideea e asta: ca am primit multe semeseuri care contineau expresia "cumpana dintre ani" si m-am gandit ca talentul literar e un lucru care nu se uita la suport, el doar se manifesta si gata. Poti sa spui cu "cumpana" chiar si la televizor, chiar si la radio si peste tot poti sa spui cu "cumpana". Chiar si pe suport... aaa... telefonic sau cum sa-i spun. "La cumpana dintre ani"... nu... "Fie ca la cumpana dintre ani sa fim mai buni, mai frumosi, mai generosi." Mai ales tu, ca de mine vad io singura. "Fie ca la aceasta cumpana dintre ani sa privim in noi si sa vedem cine suntem cu adevarat", ca ma buseste si plansul.

"Fie ca aceasta cumpana dintre ani sa va aduca numai bucurii si sport"... scuze... "spor". Pai da, ca daca anul trecut e mai greu ca anul asta, inseamna ca se lasa mai jos si asa, bucuriile si sporul aluneca si ajung la anul asta nou, de-acum. Perfect valid. "Fie ca aceasta cumpana dintre ani sa va aduca sanatate si"... ah, nuuuu... "masa imbelsugata". Chestia cu masa imbelsugata iar. De ce neaparat masa trebuie sa fie imbelsugata. Si acest cuvant... "imbelsugata"... nu-mi place deloc, da’ deloc. Nu-mi place cum suna el asa, ca cuvant (sic!). "Pauperitate" suna mult, mult mai bine. Ca si "pauper". Suna super. Numai ca daca-i urezi cuiva o masa paupera s-ar putea sa. Ce-i aia "masa paupera"? Masa nu trebuie sa fie decat "imbelsugata", cu mult potol si multa drincuiala. Clar.

"Fie ca la aceasta cumpana dintre ani sa ne facem bilantul si sa iasa pe plus." "Fie ca bilantul de la cumpana dintre ani sa fie frumos." Sa fie frumos mestesugit (ah, prea multe siuri, tastezi de-ti sar capacele).

×
Subiecte în articol: arte anul cumpana