x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La mulţi ani Mircea Albulescu!

La mulţi ani Mircea Albulescu!

04 Oct 2009   •   00:00
La mulţi ani Mircea Albulescu!

Astăzi, 4 octombrie, marele actor Mircea Albulescu împlineşte 75 de ani. Evenimentul este sărbătorit de Teatrul Naţional Radiofonic care va difuza la Radio România Cultural recitalul "Contraste" - cinci personaje în interpretarea marelui actor, în regia lui Cristian Munteanu. În spectacol Mircea Albulescu interpretează rolurile: Danton, Tache Farfuridi, Ivan Petrovici Voinitki, Hagi-Tudose şi Regele Lear.



În peste 50 de ani de colaborare neîntreruptă cu Teatrul Naţional Radiofonic, notează Agerpres, Mircea Albulescu apare în aproximativ 300 de titluri. În seria "Mari spectacole" de la Radio România Cultural, marţi, 6 octombrie, cei pasionaţi pot asculta "Bătrânul şi marea" de Ernest Hemingway, dramatizare liberă, regia artistică şi rolul principal - Mircea Albulescu, iar joi, 8 octombrie, tot la Radio România Cultural, va fi difuzat "Oedip la Colona" de Sofocle, cu Mircea Albulescu în rolul lui Oedip.

Pe site-ul eteatru.ro, seria "Mari actori" din luna noiembrie îi va fi dedicată lui Mircea Albulescu. Dintre marile sale creaţii nu vor lipsi Danton, Othello, Hagi-Tudose, Mephisto şi Zorba grecul. "Mircea Albulescu este înzestrat cu acea ştiinţă a compoziţiei scenice care nu se află la îndemâna tuturor. Ştie când trebuie să strălucească, dar mai ales ştie când, într-o scenă, trebuie să treacă pe plan secund pentru a-şi valorifica partenerul sau pentru a nu ieşi câtuşi de puţin din convenţia teatrală. (...) Fizicul impunător, atletic, prezenţa masivă, privirea pătrunzătoare, timbrul grav al vocii te-ar face să-l crezi predestinat numai unor anumite roluri, acelea din registrul dramelor profunde. Mircea Albulescu a demonstrat însă cât de fragile sunt delimitările pe care le facem uneori, etichetând actorii. A jucat comedie cu aceeaşi aplicaţie cu care a jucat dramă. Dar, dacă în teatrul modern limitele dintre genuri nu mai există, modalităţile de abordare interpretativă sunt, parcă prin compensaţie, cât se poate de diversificate. Iar Mircea Albulescu le întruchipează cu strălucire", se arată într-un comunicat al redacţiei Teatru a Radio România.

×
Subiecte în articol: externe